СЛАМОМ ОД ЈЕЧМА УКРАШАВАЈУ ЈАЈА: Необична ускршња изложба најстаријих Суботичанки

Ј. ЛЕМАЈИЋ

17. 04. 2021. у 10:34

УКРАШАВАЊЕ ускршњих јаја од давнина је начин да домаћице покажу своје умеће и маштовитост. Суботичке пензионерке су отишле и корак даље и украшавајући јаја сламарском техником од њих су направиле права уметничка дела.

СЛАМОМ ОД ЈЕЧМА УКРАШАВАЈУ ЈАЈА: Необична ускршња изложба најстаријих Суботичанки

Foto Arhiva

Украшена јаја изложиле су у градском Удружењу пензионера и тако свима показале са колико љубави, стрпљења и вештине настају рукотворине од којих застаје дах.

Вредне руке сламарки, окупљене у удружењу "Луса", декорисале су кокошја, пачја, гушчја и нојева јаја, у зависности од тога шта на њима желе да прикажу. На овај начин, кажу, чувају обичаје, али и не дозвољавају да сламарство падне у заборав.

 - Слама је захтевна, јер потребно је добро да се припреми да све сламчице буду једнаке. Треба прецизно радити, обложити љуску јајета сламом, украсити је и довести до савршенства, а притом пазити да се не разбије, јер онда оде цео труд у пропаст - прича нам Јелена Бедалов. - То је прилично дуготрајан посао, па зато и нема много јаја. Нисам бројала колико сам сати утрошила, али ми је било потребно годину дана за све што сам направила. Како смо током целе прошле године због ковида били принуђени да будемо у својим кућама, то време смо искористиле да направимо што више дела од сламе.

Универзалног рецепта за украшавање сламом нема, али се неки кораци морају испоштовати. Јаје се прво издува, затим лепо опере да се не лепи, да буде суво изнутра.

 - Пре тога припремамо сламу у фазама. Обично се користи она од јечма, јер је кратка и мекана. Најпре се опере, па се пегла, лепи, и тада тек украси плетеницама, машнама, које се претходно израде такође од сламе - објашњавају сламарке.

Пет сати за декорисање

На моркино јаје се, рецимо, потроши и до пет сати да би оно било раскошно украшено. За неке је потребно мало мање времена, али када се овај посао ради, онда се не гледа на сат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића