ДОМОВИ ЗА СТАРЕ ЧЕКАЈУ ИСПЛАТУ: Власницима геронтолошких установа касне уплате на име субвенција за смештај

Ј. Ж. С.

30. 03. 2021. у 10:11

ВЛАСНИЦИМА приватних домова за старе држава на име субвенције за смештај дугује у просеку 150.000 динара по кориснику, тврде у Удружењу приватних социјалних установа.

ДОМОВИ ЗА СТАРЕ ЧЕКАЈУ ИСПЛАТУ: Власницима геронтолошких установа касне уплате на име субвенција за смештај

Фото Depositphotos

Проблем је што уплате касне, због компликоване процедуре и, често, неажурности служби.

Пре три године Министарство за рад покренуло је пројекат за пријем у приватне домове старијих који немају ближе сроднике и материјално су угрожени, а на листама су чекања за смештај у државним домовима. Ако је на пример, пензија корисника 30.000 динара, преостали износ до пуне цене смештаја сноси држава, а уколико корисник нема никакав извор прихода и у категорији је најугроженијих, држава ће платити цео рачун.

Иван Јурак, власник једног београдског дома за старе, сматра да је пројекат пријема старих са листе чекања центара за социјални рад уз дотацију из државне касе тотално неисплатив.

- Проблем настаје већ на почетку, јер ми наплаћујемо смештај одмах по пријему за следећи месец - каже наш саговорник.

- У оваквим ситуацијама то је немогуће. Процедура која је део посла центра за социјални рад траје по 20 дана, што значи да смо одмах на губитку. Потом, када се уради пријем, после месец дана шаљемо фактуру Министарству за рад, а они имају чак 45 дана рок да нам плате. То значи да у старту изгубимо 250.000 динара. За три рате укупно дуговање у мом дому је око 300.000 за два корисника.

Јурак наглашава да у државним домовима све плаћа држава, а они живе од уплате корисника. Приватници од новца станара плаћају и доприносе, рачуне за струју, воду и остало. Јасно је да им је уплата из Министарства неопходна:

- Примили смо људе са листе центра за социјални рад који имају пензију од 12.000 до 15.000 динара, а остало до пуне цене требало би да финансира држава, док они то не ураде, плаћамо сами.

КАД ЈЕ ГУСТО - ПРИВАТНИЦИ

НА основу закључених појединачних уговора са приватним домовима за старе, Министарство је из буџета укупно исплатило 5,6 милиона динара. Процедура налаже да када се утврди да нема слободних места за пријем у геронтолошкој установи, стручни радник установе шаље обавештење органу старатељства о томе да ће захтев за смештај бити на чекању до ослобађања адекватног места. Тек по достављеном обавештењу да нема места у државној установи, центар реализује смештај у приватном дому.

Наш саговорник сматра да би папирологија могла много брже да се заврши, а овако свако ко једне године прихвати станаре уз субвенцију, већ следеће одустане.

- Најгоре од свега је што немате кога у Министарству ни да питате. На мејлове не одговарају, а фактуре шаљем по трећи пут - тврди Јурак.

У Министарству за рад, с друге стране тврде, да су уочили проблеме на које се наилази при достављању и преузимању фактура и друге документације од стране приватних домова за старе. Ту се пре свега мисли на непотпуну документацију, неисправне фактуре, неусклађеност датих података са подацима из ПИО фонда.

- Радимо на изради инструкције домовима и центрима, како би се убудуће избегли уочени пропусти и грешке - кажу надлежни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!