ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД СЕПТЕМБРА? Испитивања су почела - Ево шта кажу стручњаци у Србији

Novosti online

25. 03. 2021. у 09:44

ДО јесени и почетка нове школске године, како најављују фармацеутске компаније, а преноси амерички Си Ен Ен, у свету би већ могло да се почне са вакцинацијом деце од 12 до 16 година, док је највероватније да ће вакцина против вируса корона за млађе од 12 година бити доступна почетком 2022. године.

ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД СЕПТЕМБРА? Испитивања су почела - Ево шта кажу стручњаци у Србији

Foto: Printskrin

Стручњаци у Србији - педијатри, епидемиолози и инфектолози имају различита мишљења у вези са вацкинацијом најмлађих. Док једни сматрају да ће их цепиво заштити од нових, потенцијално опаснијих сојева и тежих клиничких слика, други истичу да су потребна опсежна испитивања пре него што се вакцине примене том узрасту.

Компаније "Фајзер-Бионтек" и "Модерна" су, како је објавио Си Ен Ен, већ почеле са испитивањима вакцина на деци, старости од 12 година. Компанија "Модерна" је прошле недеље започела испитвања на деци узраста од шест месеци до 11 година, а Алек Горски, извршни директор компаније "Џонсон и Џонсон" је рекао је да ће вакцина за децу млађу од 18 година вероватно бити доступна од септембра. Универзитет у Оксфорду у фебруару је најавио да ће започети тестирање Астра Зенекине вакцине на деци од шест до 17 година, а на сличним истраживањима раде и "Спутњик В" и "Синофарм".

Истовремено, у свету расте број деце заражене короном. Америчка телевизија Ен Би Си њуз пренела је да је хоспитализација деце у САД због короне у последњих шест месеци порасла за 800 одсто, док се у Великој Британији, како преносе медији, у болнице недељно смешта и до 100 деце са новим поствиралним синдромом.

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар у министарству здравља, каже да у Србији још увек нема озбиљних проблема када је реч о деци зараженој вирусом корона.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

- Британски сој нас је изненадио и више је напао млађу популацију, али су то углавном студенти и средњошколци. Бићемо врло обазриви при доношењу одлуке о вакцинацији деце. У Национални координациони тим за имунизацију укључићемо највеће стручњаке из области имунологије, педијатрије и других области. Иако поштујемо светску медицину, морамо се ослањати на наше снаге. Пратићемо истраживања у свету и ако се појави неки нови сој који би заиста угрозио здравље наше деце или од 12 или испод 12 година, могли бисмо да разговарамо на ту тему, уколико, наравно, испитивања покажу да је вакцина безбедна. У сваком случају, никаква одлука неће бити брзо донета - рекао је Мирсад Ђерлек.

Пулмолог др Снежана Рсовац, начелница педијатријске и неонатолошке интензивне неге у Тиршовој каже да је логично да се вакцина развија и за млађу популацију.

- Британски сој је овог пута значајно погодио и децу. Иако и даље ретко имају тежу клиничку слику, нико не може предвидети како ће неко дете одреаговати. Логично је да, када се већ развија нека вакцина, она развија и за дечју популацију. Имамо, нажалост, и децу са коморбидетима, која самим тим могу бити подложнија лошијем току ковид инфекције - каже др Рсовац и додаје да се о вакцинацији деце може говорити "тек када све буде на научним темељима испитано и доказано".

Др Жарко Ранковић

Деца могу бити изузетно опасни преносиоци

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

 

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић каже да "нема медицинског поступака и методе која је спасила више живота од вакцине".

- Деца све чешће оболевају, а с обзиром да често имају асимптоматску слику, могу бити изузетни опасни преносиоци. И у овом таласу дошло се до закључка да инфекцију најчешће преносе млади. Већина озбиљних истраживачких центара ради истраживања у правцу вакцинације деце и бићу много срећан када се вакцина одобри и за млађе од 18.

Др Оливера Остојић

Потребна опсежна испитивања

Foto: Printskrin

 

Др Оливера Остојић, начелница Дечје болнице у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже да је потребно спровести јако озбиљна и опсежна истраживања како би се утврдило да је вакцина безбедна, али и потребна малишанима млађим од 16 година.

- Имунолизи, вирусолози и епидемиолози требало би пажљиво да размотре све доказе и клиничке студије како би донели коначну одлуку о вакцинацији деце. Иако је више деце заражено у овом таласу, и даље су најугроженија категорија тинејџери од 15, 16 година, и то они који имају проблем са гојазношћу.

Др Саша Милићевић

Вакцинација деце тренутно непотребна

Педијатар др Саша Милићевић објаснио је да број деце оболеле од вируса корона јесте повећан, али да вакцинација деце у овом тренутку није неопходна, јер деца немају тежу клиничку слику.

- Деца долазе на преглед са благом клиничком сликом, повећаном температуром или цурењем носа. Тежих клиничких слика за сада нисмо имали, или буде јако ретко да дете има упалу плућа. Ако би се десило да дође до масовне појаве тежих клиничких слика, онда би вакцинација деце била неопходна.

Др Радмило Петровић

Деца вирус преносе старијима

Фото Printskrin

 

Епидемиолог др Радмило Петровић упозорава да се све више деце заражава у вртићима и школама те да је сасвим оправдано припремати вакцине против вируса корона и за њих.

- Децу треба вакцинисати цепивом које је добро испитано јер се и она заражавају у школи, вртићу, а и вирус преносе старијим. Вирус жели да живи и зато се све више шири на млађу полулацију и децу. Испитивање вакцине је дуг процес. Прво се испитивала на одраслима. Нико није намерно избегавао децу, али не може се испитивати све одједном.

Др Георгиос Константинидис

Децу старију од 12 година вакцинисати

Др Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије, сматра да када завршимо масовну имунизацију приоритетних група треба почети и са имунизацијом деце и то прво старости од 12 до 15 година.

- Деца од 6 до 12 година су слаби преносиоци вируса и дискутабилно је да ли њих треба вакцинисати, али децу старију од 12 година морамо чим завршимо са осталим категоријама.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе