ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ СЕ ОГЛАСИО О ИНИЦИЈАТИВИ РАГМИ МУСТАФЕ: "Нема услова за албанологију у Бујановцу"

Љ.Бегенишић

15. 03. 2021. у 22:39

ФИЛОЛОШКИ факултет је сада у процесу акредитације, па не би било одговорно у овом тренутку разматрати истурена оделења, док се не утврди да ли факултет има довољно капацитета да покрије програме у оквиру самог факултета.

ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ СЕ ОГЛАСИО О ИНИЦИЈАТИВИ РАГМИ МУСТАФЕ: Нема услова за албанологију у Бујановцу

Фото: Н. Скендерија

Ово је одговор деканке Филолошког факултета проф. др Иве Драшкић Вићановић на информацију коју је председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа објавио на друштвеним мрежама - да ће Београдски универзитет размотрити иницијативу да се у Бујановцу отвори одељење Катедре за албанологију Филолошког факултета.

Професорка Драшкић Вићановић каже да јој је та иницијатива позната и да су разговори на ру тему вођени у у Ректорату УБ за време претходног в.д. декана факултета. 

- Размотрили смо и податке о броју уписаних и дипломираних студената, као и броју предавача на катедри за албаналогију Филолошког факултета. И док се не утврди да ли имамо капацитете та истурена оделења не могу бити реализована – каже Ива Драшкић Вићановић.

Иначе, иницијативу за отварање катедре за албанологију у Бујановцу покренуо је сам Рагми Мустафа, обративши се Ректорату након консултација са са шефом Катедре за албанологију, професорком Наиле Имами, те су како је навео Мустафа, дошли до заједничког закључка да би отварање одељења било "више него пожељно".

Овај захтев оправдава се чињеницом да би млади Албанци из три општине са југа Србије, Бујановца, Прешева и Медвеђе врло радо студирали албанологију, али да из бројних разлога неће да то буде у Београду, а као један од њих наводи се удаљеност. 

Иначе, Филолошки факултет након што је изабрао новог декана, након вишегодишње кризе, креће у санирање стања на факултету, окреће се студенетима и почиње кампању како би их привукао, јер претходних година интересовање матураната средњих школа за овај факултет није било на завидном новоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)