БУЊЕВЦИ СУ 1945. ПО НАРЕДБИ ПОСТАЛИ – ХРВАТИ: Публициста Дејан Томић о протестној ноти Хрватске и реакцијама на признавање буњевачког језика

В.Н.

12. 03. 2021. у 18:41

ПУБЛИЦИСТА и члан УНС-a Дејан Томић огласио се поводом одрешених рекација из Хрватске, али и Хрвата из Војводине.

БУЊЕВЦИ СУ 1945. ПО НАРЕДБИ ПОСТАЛИ – ХРВАТИ: Публициста Дејан Томић о протестној ноти Хрватске и реакцијама на признавање буњевачког језика

Фото: Приватна архива

”У време када се протестује због признавања буњевачког језика од стране војвођанских Хрвата и њихових вођа, као и упућивања протестне ноте државе Хрватске, важно је знати информацију која у многоме разрешава ово питање, ако не и у потпуности.

Постоји архивски документ који је упутио Срески народно ослободилачки одбор Среза Бачкопаланачког под бројем 1968/1945, а упућен је дана 18. маја 1945. године. Документ – наредба је упућен свим месним народноослободилачким одборима, Секцији за унутрашње послове1-6 и свима Војним Станицама 1-6. У овом документу – наредби поред осталога пише:

„Окружни Народно Ослободилачки Одбор, Отсек за унутрашње послове под I. бр. 1878 од 16 маја 1945 г. доставио нам је следеће:

Главни народно ослободилачки одбор Војводине, Одељење за унутрашње послове под бр. 1040/1945. доставља следеће:

- Догађа се да се многи Хрвати уводе као Буњевци и Шокци у рубрике, где се означава народност, а не као Хрвати као н. пр. у легитимације, разне евиденције и спискове, и то бива често и по њиховом изричитом захтеву или по вољи и нахођењу дотичног чиновника.

Како буњевачке и шокачке народности не постоје, то вам се наређује да све Буњевце и Шокце имате третирати искључиво као Хрвате без обзира на њихову изјаву.

У разним Окрузима и местима, где су они до сада уведени као Шокци и Буњевци има се то исправити и означити као Хрвати нарочито у легитимацијама, бирачким списковима, путним дозволама и разним другим списковима по народности. У будуће се имају уносити само искључиво као Хрвати. Све до сада издате легитимације и исправе, где су означени као Буњевци и Шокци, имају се уништити и нове издати, и издавање нових легитимација не сме се поново наплаћивати.

Ставља вам се у дужност да о овоме одмах известите све градске и среске, а преко ових и Месне (одборе), да то што пре безуветно спроведу, а ви да се старате, да се ово свакако изврши и да о учињеном известите“.

Овај документ – наредбу која завршава са „Смрт фашизму – Слобода народу!“, потписали су претседник М. Перишић и секретар Миладин Амиџић. Наредба је прослеђена писаћом машином са латиничним словима и несумњиво разрешава питање буњевачког језика без уплитања српског елемента, а свакако и Србије.”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)