ДРАМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРКЕ ИГЊАТОВИЋ: Мере се не поштују, као да смо са Новом годином решили да је крај короне

Novosti online

11. 03. 2021. у 09:24

ГОДИНУ дана од када је КБЦ "Драгиша Мишовић" примио прве пацијенте оболеле од вируса корона ситуација се није много променила.

ДРАМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРКЕ ИГЊАТОВИЋ: Мере се не поштују, као да смо са Новом годином решили да је крај короне

Фото: Принтсцреен

Најбољи показатељ колико је ситуација тренутно озбиљна показује податак да готово трећина хоспитализованих захтева лечење у јединицама интезивне неге, рекла је начелница анестезије у КБЦ "Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић.

Ситуација се не мења годину дана, помало дођемо до ваздуха, а онда нас опет удари, описује начелница анестезије у КБЦ "Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић услове у којима раде лекари у ковид систему.

- Тренутно је преко 250 пацијената у болници а око трећина њих је у интезивној нези, односно око 70 особа који захтевају интезивно лечење, кисеоничку потпору - наводи докторка Игњатовић.

Протоколи лечења су се за ових годину дана мењали, много тога се зна, међутим и даље има изненађења, каже начелница анестезије.

- У року од 48 сати долази до драматичног погоршања клиничке слика. Са неким са киме сада причате, а гледате његове параметре и знате да у року од само два сата он може да буде у веома лошем стању - описује докторка Игњатовић.

Према њеним речима, људи често греше јер се лече на своју руку и касно се јављају лекару.

- Има закашњења, лечења на своју руку. Не можете се сами лечити и онда после девет дана самолечења пацијенти се јављају у веома тешком стању - истиче докторка Игњатовић.

Највећи проблем је, сматра, ипак опуштање грађана.

- Ми као да смо са Новом Годином решили да је то то, да смо се уморили од короне. Није довољно да се вакцинишемо и да онда скинемо маске. Није само ствар доношења мера, мере су донете, али се оне не поштују и не контролишу - истакла је начелница анестезије у КБЦ "Драгиша Мишовић".

Неприхватљиво је, каже, да имамо концерте и да се рекламирају следећи.

- То је затворен простор и то што ви пре почетка некоме измерите температуру ништа не значи. Колико је ту било асимптоматских случајева, људи који немају никакве симптоме, али то не значи да не преносе даље вирус. За лекаре је такво понашање разочаравајуће - нагласила је докторка Игњатовић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)