КОРАК КА НАЦИОНАЛНОМ КОМПЛЕТУ УЏБЕНИКА: Формирана радна група за израду Нацрта измена и допуна просветног закона

Љ. БЕГЕНИШИЋ

04. 03. 2021. у 09:53

РАДНА група која ће радити на изменама и допунама закона, како би се направио основ за увођење уџбеника од посебног националног интереса за основну и средњу школу, формирана је у среду.

КОРАК КА НАЦИОНАЛНОМ КОМПЛЕТУ УЏБЕНИКА: Формирана радна група за израду Нацрта измена и допуна просветног закона

Фото П. Милошевић

Предложено је да уџбенички комплет од посебног националног интереса чине уџбеник за српски језик и књижевност, историју и географију. Ово је у среду саопштило Министарство просвете, а овим је почела реализација иницијативе коју је покренуо председник Александар Вучић да јавни издавач објављује уџбенике за ове предмете.

- Очекује се да ће Нацрт измена и допуна Закона о уџбеницима бити спреман до половине овог месеца - наводе из Министарства.

Иначе, важећи Закон о уџбеницима донет је 2009. године и њиме је либерализовано тржите, а највећи удео добиле су издавачке куће чији су власници Немци, Хрвати и Словенци. Од тада је државни Завод за уџбенике маргинализован и има свега три одсто удела у тржишту уџбеника.

Такође, једно од важних питања, током овог процеса, како се најављује, биће и избор аутора уџбеника. На питање како се бирају аутори, историчар др Момчило Павловић, који је и сам као аутор или коаутор писао уџбенике из историје, наводи да не постоји посебна норма која то регулише.

- Ауторе бирају издавачке куће, односно њихове редакције и главни уредници. Стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања и васпитања, односно Покрајински завод, чије комисије и рецензенти испитују да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета - појашњава наш саговорник. - Уколико добије позитивно мишљење, написани уџбеник враћа се министру просвете који га одобрава.

Ако Завод има примедбе, враћа рукопис издавачу који је дужан да у року од 10 дана исправи уочене слабости. Уколико се издавач не слаже са примедбама Завода, може затражити експертизу, на основу које министар доноси мишљење.

У ЗАВОДУ СПРЕМНИ ЗА ПОСАО

У ЗАВОДУ за уџбенике кажу да су спремни да квалитетно и професионално изведу издавање националних уџбеника уколико им, као једином државном издавачу, буде поверен овај посао.

- Нема разлога да се сумња у кућу која постоји више од шест деценија и која је доказала да је уџбеник света књига из које се стиче знање за цео живот - рекла је Јелена Ивановић из Завода за уџбенике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана