СТРАНЦИ НАМ НЕЋЕ ПИСАТИ УЏБЕНИКЕ: И стручњаци желе да држава брине о националним предметима, а да програме састављају најбољи зналци

Љ. Бегенишић

01. 03. 2021. у 11:00

НАЈАВА председника Србије Александра Вучића да ће уџбенике из националних предмета - историје, географије и српског језика, правити држава од стратешке је важности за земљу која држи до себе, својих духовних темеља и своје будућности.

СТРАНЦИ НАМ НЕЋЕ ПИСАТИ УЏБЕНИКЕ: И стручњаци желе да држава брине о националним предметима, а да програме састављају најбољи зналци

Ђаци у Србији годинама су учили градиво из "туђих" уџбеника / Фото П. Милошевић

Ово су нам рекли стручњаци из области које ће се убудуће, по свему судећи, учити из уџбеника о чијем садржају ће бринути држава. По процедури, предлог измена закона припрема Влада, то јест Министарство просвете, након чега иде на усвајање у Скупштину Србије. Иако још није познато у ком делу ће се Закон мењати, према неким ранијим најавама готово извесно је да ће законом штампање и издавање уџбеника из ова три предмета бити поверено државном Заводу за уџбенике. Сада, међутим, тај посао обављају приватне издавачке куће.

- Наша издања задовољавају и најстроже критеријуме и када се оцењују из угла базичних духовних и идентитетских потреба јер полазе од основног значења појма идентитет. Недавни примери и афере у вези са садржајем појединих уџбеника, показују да не постоји код свих издавача у Србији негована и стабилна свест о значају уџбеника за формирање зреле личности, па и за лице сутрашњег друштва - кажу, за "Новости", у Заводу за уџбенике.

У овој институцији сматрају да постоји јавни интерес да уџбенике из тзв. националног комплета које издаје Завод, а одобрава Министарство према процедури која је законом предвиђена.

Стручњаци за области које обухаватају национални предмети у потпуности подржавају идеју да уџбенике прави држава.

Тако др Славенко Терзић, дописни члан САНУ, оцењује да је несумњиво реч о питању од стратешке важности за сваку државу која држи до себе, својих духовних темеља и своје будућности.

- Састављање наставног програма, писање уџбеника и нарочито њихово одобравање треба да буду у рукама најбољих зналаца оних струка које разумеју педагошки процес - каже Терзић.

И председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ Срето Танасић наводи да је свуда у свету образовање у центру националне политике.

- А познато је: ако држава нема добру националну политику или је не спроводи, онда се спроводи нечија туђа - оцењује Танасић. - И било је потребно да се деси много скандала, па да схватимо да смо дошли до зида.

Танасић се нада да иницијатива председника државе неће бити закочена мишљењима разних група, које ће бранити овакво стање свим разлозима који се у другим државама не би смели ни јавити кад је посреди образовање у области националних дисциплина.

Танасић сматра да је ово јединствена прилика да се у нашем, деценијама урушаваном, образовању утврди одговарајуће место националним дисциплинама.

И универзитетски професор Драгољуб Петровић сматра да је најава председника Вучића знак је да се у српском школству, ипак, нешто догађа и да "узбуна" око распродаје српске националне памети страним трговачким мешетарима почиње да доноси прве резултате:

- Њима се из руку узима "национална група предмета" и тиме се отварају могућности да им се одузме и још понешто. А под тим понешто ја разумем и све оно што им је, засад, остављено: нека "Клет" и код нас као и у Америци штампа књиге за учење немачког језика, а да Србе не поучава ни демократији, а још мање аритметици по којој је 1 = 100 и нека, узгред, објасне Хрватима како је настала она плоча на катедрали у Магдебургу.

Завод: ко ће бити аутори

ДЕЈАНА Милијић Субић, заменик директора Завода за унапређивање образовања и васпитања, каже, за "Новости", да је за реализацију идеје председника Вучића потребно променити закон и додаје да није сасвим јасно шта значи да ће држава писати уџбенике.

- Ко ће бити ауторски тимови, да ли ће бити расписан јавни позив на који би се јавили релевантни јавни тимови? - пита се наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - НАДРЕАЛИСТА, ВОЈНИК РЕВОЛУЦИЈЕ И ДИПЛОМАТА: Прилози за биграфију Константина Коче Поповића