СТИЖЕ ЛЕК КОЈИМ СУ СПАСЛИ ТРАМПА: До маја Србија добија амерички медикамент који лечи корону

И. К.

25. 02. 2021. у 08:00 >> 12:00

АМЕРИЧКИ лек против короне који стиже у Србију и од кога се очекује да спасе животе најризичнијих пацијената, производи компанија "Ели Лили" под називом "бамланивимаб".

СТИЖЕ ЛЕК КОЈИМ СУ СПАСЛИ ТРАМПА: До маја Србија добија амерички медикамент који лечи корону

Фото АП

Председник Вучић потврдио је да би амерички медикамент против ковида, не наводећи његов назив, у Србију требало да буде испоручен у априлу или мају. Открио је, ипак, да је држава за око 2.000 доза издвојила чак 40 милиона динара.

Овај лек је, иначе, један од најскупљих и најновијих у лечењу ковида, а за своје грађане наручила га је и Немачка.

Иновативни медикамент је, навелико, након опоравка од ковида, хвалио бивши амерички председник Доналд Трамп. Њему је главу спасао управо овакав лек, базиран на антителима, само другог произвођача - компаније "Регенерон" - REGN-CoV-2.

Медикаменти оба произвођача су базирани на антителима, "бамланивимаб" на једној врсти, а "Регенеронов" на комбинацији две врсте антитела (касиривимаб и имдевимаб). Након експресног опоравка од инфекције короном, Трамп се јавно заложио за њихову што бржу регистрацију и набавку великих количина за грађане САД. Њему је овај лек, тада још у експерименталној фази, спречио тежи ток болести и помогао да брзо избаци вирус из организма.

Ова два лека делују слично као вакцине, јер развијају антитела која се каче за "пипке" вируса и блокирају њихово продирање у ћелије људског организма. "Бамланивимаб" је намењен најризичнијим пацијентима, али не када болест толико одмакне да стигну у најтеже фазе, када су у болници и на терапији кисеоником. Даје се чим се потврди ковид 19, а лекар установи да би пацијент, због придружених болести, могао да развије тешки облик инфекције. На пример, ако неко већ има озбиљне хроничне болести срца, плућа, бубрега или ако је реч о онколошком пацијенту. Најефикаснији је у првих десет дана од заражавања.

Лекари у Србији још немају довољно информација о овој иновативној терапији, јер нису имали прилику да је примењују у клиничким условима. Ипак, поједини кажу да је "чиста ексклузива" што набављамо овај лек, јер је у односу на остале, како тврде - без премца! У круговима фармаколога се надају да ће Србија ускоро да набави и "Регенеронов" медикамент.

- Није једноставно говорити о ефикасности неког лека, јер су нам досадашња искуства показала да се делетворност у случају лечења ковида брзо мења, међутим, "бамланивимаб" се показао врло стабилно и много наде полажемо у њега - каже фармаколог у једном клиничко-болничком центру у Београду.

Проф. др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничко-болничког центра у Крагујевцу, објашњава да се "бамланивимаб" још интензивно испитује кроз клиничке студије у погледу ефикасности и безбедности код пацијената са ковидом.

- Фармацеутска компанија која га производи има дугу традицију. Тако да се "бамланивимаб" у неким земљама користи и ван клиничких студија за ванболничке пацијенте са лаким до умереним тегобама узрокованих вирусом корона. То значи да су надлежне агенције тих земаља то дозволиле - каже проф. Јанковић. - Али, то не подразумева да га лекари рутински прописују свим пацијентима, већ само код оних са високим ризиком од погоршања болести или хоспитализације.

МАЂАРСКА ОДОБРИЛА ПРИМЕНУ

Прва држава ЕУ која је одобрила примену "бамланивимаба" је Мађарска, у коју је већ стигла прва испорука овог лека. И Немачка ће својим грађанима обезбедити ову терапију. Тамошња влада наручила је 200.000 доза два иновативна лека, а цена по пацијенту је 2.000 евра - укупно 400 милиона евра. Чека се да њихова агенција за лекове да зелено светло. Ови лекови су у САД регистровани јесенас по хитном поступку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића