ХЕРОЈИМА СА МОЈКОВЦА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ: На иницијативу "Новости" Град Београд и Срби из Црне Горе подижу монумент јунацима

Р. ДРАГОВИЋ

12. 02. 2021. у 10:00

ЈУНАЦИ чувене Мојковачке битке, век после боја који је ушао у анале ратовања на овим просторима, добиће достојан споменик у Београду.

ХЕРОЈИМА СА МОЈКОВЦА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ: На иницијативу Новости Град Београд и Срби из Црне Горе подижу монумент јунацима

Фото Архива

На иницијативу "Вечерњих новости", Град Београд је прихватио предлог да, у сарадњи са српским организацијама из Црне Горе, подигне достојно обележје сердару Јанку Вукотићу и херојима са Мојковца.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, главни град се радо одазвао иницијативи "Новости" о подизању споменика херојима чувене битке из 1916. године.

- Мојковачка битка је редак пример жртвовања једне војске за другу - каже Весић. - Да није било страдања црногорске војске на Мојковцу, не би било ни Крфа, Солунског фронта, Кајмакчалана нити блиставе победе у Првом светском рату. Сећање на ту битку изузетно је важно за Србију и њени учесници заслужују достојан споменик у Београду.

ЈУНАЦИ Црногорска војска 1916. није поклекла пред надмоћним непријатељем , Фото Архива

Иницијатива ће свој формални облик добити на следећој седници Скупштине града, на којој ће бити формиран Одбор за подизање овог споменика. У њему ће се наћи представници Срба из Црне Горе, компаније "Новости", Града Београда, као и угледни историчари. Биће, потом, расписан конкурс за идејно решење, после чега ће бити изабран пројекат и локација за споменик.

Битка на понос српског рода

ПОСЛЕ подизања споменика Његошу, ово ће бити најважније обележје у Београду које ће српску Црну Гору представити на прави начин - поручује у име српских посланика и српских организација из Црне Горе Андрија Мандић.

- Та велика и последња битка части на понос је читавом српском роду, јер је показала да је брат спреман да се жртвује за брата и када је Ловћен окупиран и када издаја и капитулација куца на врата. Радујемо се ми, потомци витезова са Мојковца, што подижући ово обележје покушавамо да обновимо српско заједништво које су од 1916. до данас многи покушали да затру - каже Мандић.

- Београд негује културу сећања на све важне догађаје из наше историје. Србија има моралну обавезу да подигне споменик мојковачким јунацима, без обзира на суд који о овом догађају има званична Црна Гора. Подвиг сердара Јанка и његових 6.500 бораца против 20.000 Аустријанаца раван је ономе што је Леонида учинио у Термопилима. Нека ово буде још један допринос зближавању два братска народа, који би требало да афирмишу догађаје из заједничке историје - поручује Весић.

Горан Весић, Фото Танјуг

Главни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић наглашава да ће спомеником мојковачким јунацима Београд добити још једно место пијетета према онима који су положили животе за Србију.

- Херојство сердара Јанка и храбре црногорске војске на Мојковцу ушло је у анале ратовања. Дужност "Новости", свих осталих медија у Србији, као и целокупне домаће јавности јесте да дамо допринос да се жртва учесника ове битке не заборави. То је наш дуг мојковачким херојима и заједничкој историји Србије и Црне Горе - каже Вучелић.

Легендарни командант црногорске војске Јанко Вукотић последње године живота провео је у Београду, где је и преминуо 1927. године. Почива на београдском Новом гробљу, у целини Аркаде, где су сахрањене најугледније личности свог времена. Град Београд је прошле године обновио његов споменик и околину гробнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете