ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ СЕ ВРАЋАЈУ СА ЗИМОВАЊА ЗАРЕЖЕНЕ КОРОНОМ: Доктор Јанковић упозорио на потенцијално ново жариште

Novosti online

29. 01. 2021. у 19:07

САДА се дешава да имамо случајеве читавих породица које се са зимовања враћају заражене корона вирусом, каже проф. др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш, заменик генералног директора и кординатор свих ковид болница југа Србије.

ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ СЕ ВРАЋАЈУ СА ЗИМОВАЊА ЗАРЕЖЕНЕ КОРОНОМ: Доктор Јанковић упозорио на потенцијално ново жариште

Фото: Пинк ТВ принскрин

Он каже да се око Нове године очекивало да ће се повећати број заражених због највеће славе Светог Николе, коју највећи број људи обележава и иде у посете, али да се то није десило већ да је тај број чак и падао, што показује да су људи озбиљно прихватили апеле епидемиолога и да је то заиста прошло у најбољем могућем реду.

- Очекивали смо потом повећан број заражених тамо негде око 7. или 8. јануара због евентуаних прослава Нове године, али их није било ни тада. Међутим, последње две три недеље, уместо да број пацијената пада, како су била очлекивања на основу ранијих искустава, ми имамо константан број новопримљених пацијената и константан број првих прегледа у амбулантама оних који се први пут јављају са симтомима- каже др Јанковић.

Он истиче да се са симптомима ковида јављају целе породице које долазе са зимовања, што указује да би тамо требало мало проверити како се мере поштују.

- Очигледно да се на то није обратило много пажње при апеловању, јер смо били фокусирани и бојали се утицаја слава, првенствено Светог Николе, и заједничких прослава око Нове године. Стиче се утисак да су људи то ипак више поштовали- објашњава проф. др Јанковић.

Он додаје да број нових пацијената који је константан из дана у дан, не представља неко велико повећање нити "експлозију" али је логично било да ће се број смањивати. Наводи да је број пријема у КЦ Ниш јесте мањи него у другој половини децембра и да иде преко 15 до 20 пацијената, од којих неки долазе и из болница у региону.

- Јесте се број смањио у односу на број који је био у другој половини децембра, за једно 40 одсто можда и 50 одсто у свим ковид болницама, али тешки случајеви и даље долазе ка Нишу и нама споро пада број пацијената. Углавном су код нас јако озбиљно болесни пацијенти- каже проф. др Јанковић.

Др Јанковић каже да се грађани све мање придржавају противепидемијских мера.

Проф. др Јанковић каже да би у зимовалиштима требало обратити посебно пажњу на боравак у затвореним просторијама а да је мање вероватно да до заражавања дође на ски стази.

- Вероватно је ствар или у ресторанима, или у смештају, или током доручка, вечере, треба мало обратити пажњу. На стази је мања шанса, ски лифтови и жичаре раде релативно брзо, нема тамо толиког задржавања да би се чекало по сат времена, а углавном скијаши имају шалове преко лица, тако да је мање вероватно да на стази долази до заражавања. С обзиром да је кренула вакцинација и да је почео да пада број заражених, близу смо решења али је потребно само још мало стрпљења, концентрације и дисциплине- наводи проф. др Јанковић.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином