СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис
ПРВА радионица за ручну производњу чоколадних пралина у Бару отворена је на Мировици.
Фото Б. Дабић
Економиста по струци, Милан Половић, директорску фотељу у хотелско-туристичком предузећу заменио је "слатким" породичним бизнисом, у чему му помаже супруга Милена, професорка енглеског језика.
Имао је, каже, одличан посао, али је љубав према слаткишима превагнула. Приватни бизнис почео је у марту прошле године. У асортиману, засада, су три производа - пралине са лешницима, кандирана поморанџина кора и суве шљиве преливене белгијском чоколадом.
Све се то пакује у слатки сувенир из Црне Горе. На укусно осмишљеним паковањима, осликана су атрактивна туристичка места - Свети Стефан, Ријека Црнојевића, Пераст...
- За четврту врсту производа - слатки судар истока и запада у коме ћемо спојити белгијску чоколаду и квалитетне локуме, на паковању ће бити Стара маслина на Мировици - каже, за "Новости", Милан Половић, коме су нове рецептуре и љубав према "слатком" бизнису, слађе од бројки.
КОРА БАРСКЕ ПОМОРАНЏЕ
КАНДИРАНО воће је посластица од давнина.
- У процесу развоја идеје, користим што је могуће више домаће састојке. Сезона је поморанџи, барске су у слаткишу - кандирана поморанџина кора у чоколади. Квалитет мора да се задовољи - каже наш саговорник.
НИЈЕ му, каже, намера да се бави велепродајом која би вероватно брже омогућила раст прихода, већ малопродаја којом развија оригиналан производ на тржишту.
- То је занатска производња чоколадних производа. Све се то може подићи на серијски, индустријски ниво, али тај ручни производ даје бољи доживљај. Ограничена је производња.
Фото Приватна архива
Чоколада се топи у посебним посудама, по посебном температурном режиму и тако истопљеном чоколадом преливамо суве шљиве, кандирану поморанџини кору и печени карамелизовани лешници се обликују у модлама. Они су украшени "прашином" у боји злата.
Сви производи се раде ручно и украшавају какао бутером у боји - објашњава Половић.
ПРЕДНОСТ ДАТА КВАЛИТЕТУ
ПРОИЗВОДНИ погон је у дворишту породичне куће на Мировици, недалеко од Старог Бара.
- У садашњем капацитету, супруга Милена и ја можемо да направимо шездесетак мањих, или око 20 великих паковања дневно. Највећи део посла је ручни рад. Обим производњесе може повећавати, повећањем броја запослених - каже Половић.
ЦИЉ му је био да направи слаткиш без лоших шећера, производ који има вредност.
- Нисмо јурили за добити, а намера нам је датржишту понудимо производ веће вредности него што је цена. Предност је дата оригиналности и квалитету. Боримо се за квалитетан производ који ће преживети време - има рецепт успешности дипломирани економиста и предузетник.
На питање, да ли се покајао што је оставио директорску функцију и започео изазовни предузетнички посао, Милан каже да се није покајао, а уз ову породичну производњу бави се израдом бизнис планова.
- Сатисфакција је да наш производ, из домаће радионице, многима улепша дан, у виду поклона, или жеље да људи себе часте најстаријим слаткишима, кандираним воћем - закључује Милан Половић.
Препоручујемо
НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ РГЗ: За упис бесправних објеката пристигло више од 370.000 пријава
23. 12. 2025. у 22:18
СПРЕМИТЕ СЕ ЗА КИШНУ НОЋ Хитно се огласио РХМЗ: Ови делови Србије први на удару (ФОТО)
23. 12. 2025. у 22:10
ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ: Повлачи амбасадоре и дипломате из окружења Србије
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Доналда Трампа повлачи скоро 30 каријерних дипломата са амбасадорских и других високих позиција у дипломатским представништвима САД у свету.
22. 12. 2025. у 10:32
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
АМЕРИКАНАЦ ЈАСАН: "Украјинци, приватно, признају да ће изгубити Доњецк, али..."
ПОТПРЕДСЕДНИХ САД Џеј Ди Венс изјавио је данас да су територијална питања кључна тачка спорења у преговорима.
22. 12. 2025. у 19:29
Коментари (0)