СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис

Биљана Дабић

24. 01. 2021. у 15:20

ПРВА радионица за ручну производњу чоколадних пралина у Бару отворена је на Мировици.

СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис

Фото Б. Дабић

Економиста по струци, Милан Половић, директорску фотељу у хотелско-туристичком предузећу заменио је "слатким" породичним бизнисом, у чему му помаже супруга Милена, професорка енглеског језика.

Имао је, каже, одличан посао, али је љубав према слаткишима превагнула. Приватни бизнис почео је у марту прошле године. У асортиману, засада, су три производа - пралине са лешницима, кандирана поморанџина кора и суве шљиве преливене белгијском чоколадом.

Све се то пакује у слатки сувенир из Црне Горе. На укусно осмишљеним паковањима, осликана су атрактивна туристичка места - Свети Стефан, Ријека Црнојевића, Пераст...

- За четврту врсту производа - слатки судар истока и запада у коме ћемо спојити белгијску чоколаду и квалитетне локуме, на паковању ће бити Стара маслина на Мировици - каже, за "Новости", Милан Половић, коме су нове рецептуре и љубав према "слатком" бизнису, слађе од бројки.

КОРА БАРСКЕ ПОМОРАНЏЕ

КАНДИРАНО воће је посластица од давнина.

- У процесу развоја идеје, користим што је могуће више домаће састојке. Сезона је поморанџи, барске су у слаткишу - кандирана поморанџина кора у чоколади. Квалитет мора да се задовољи - каже наш саговорник.

НИЈЕ му, каже, намера да се бави велепродајом која би вероватно брже омогућила раст прихода, већ малопродаја којом развија оригиналан производ на тржишту.

- То је занатска производња чоколадних производа. Све се то може подићи на серијски, индустријски ниво, али тај ручни производ даје бољи доживљај. Ограничена је производња.

Фото Приватна архива

Чоколада се топи у посебним посудама, по посебном температурном режиму и тако истопљеном чоколадом преливамо суве шљиве, кандирану поморанџини кору и печени карамелизовани лешници се обликују у модлама. Они су украшени "прашином" у боји злата.

Сви производи се раде ручно и украшавају какао бутером у боји - објашњава Половић.

ПРЕДНОСТ ДАТА КВАЛИТЕТУ

ПРОИЗВОДНИ погон је у дворишту породичне куће на Мировици, недалеко од Старог Бара.

- У садашњем капацитету, супруга Милена и ја можемо да направимо шездесетак мањих, или око 20 великих паковања дневно. Највећи део посла је ручни рад. Обим производњесе може повећавати, повећањем броја запослених - каже Половић.

ЦИЉ му је био да направи слаткиш без лоших шећера, производ који има вредност.

- Нисмо јурили за добити, а намера нам је датржишту понудимо производ веће вредности него што је цена. Предност је дата оригиналности и квалитету. Боримо се за квалитетан производ који ће преживети време - има рецепт успешности дипломирани економиста и предузетник.

На питање, да ли се покајао што је оставио директорску функцију и започео изазовни предузетнички посао, Милан каже да се није покајао, а уз ову породичну производњу бави се израдом бизнис планова.

- Сатисфакција је да наш производ, из домаће радионице, многима улепша дан, у виду поклона, или жеље да људи себе часте најстаријим слаткишима, кандираним воћем - закључује Милан Половић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

СУПЕР АКЦИЈА, ОПРЕМИТЕ ДОМ И УШТЕДИТЕ И ПРЕКО 70%