ДЕКАН ЈАЧИ ОД СУДА: Неки чланови Савета ФАСПЕР оптужују професорку Снежану Николић да крши прописе

Љ. Б.

23. 12. 2020. у 09:23

У СТАТУТ факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) уврштене су две посебне научне области - логопедија и дефектологија - и то супротно Закону о високом образовању и Правилнику о научним областима Националног савета за високо образовање.

ДЕКАН ЈАЧИ ОД СУДА: Неки чланови Савета ФАСПЕР оптужују професорку Снежану Николић да крши прописе

Факултет за специјалну едукацију / Фото З. Јовановић

Увођење ових двеју области иницирала је декан проф. др Снежана Николић, а чланове Статута којима су ове области утврђене као посебне поништио је Уставни суд Србије. Такође, Одбор за статутарна питања Универзитета у Београду утврдио је да Статут ФАСПЕР није сагласан са Статутом Универзитета и Законом о високом образовању и затражио усклађивање аката. И Просветна инспекција је констатовала незаконитости и наложила мере да се оне отклоне.

- Међутим, упркос свему овоме, декан не предузима ништа и не отклања неправилности, већ и даље расписује конкурсе на основу одредаба које нису у складу са Законом о високом образовању - кажу чланови Савета овог факултета који су доказе о незаконитостима послали ректору, Влади Србије и Министарству просвете, Одбору за етичка питања УБ и Етичком одбору ФАСПЕР.

Међутим, кажу, ово није једини "грех" актуелног декана. Она је, наиме, након што је 2010. године изабрана на функцију продекана за наставу на мандатни период од три године, смењена после свега годину дана. Актуелни чланови Савета Факултета тражили су да им се наведу разлози за разрешење, али одговор нису добили.

- На седници Савета декану Снежани Николић постављено је директно питање - да ли је разрешена што је одала питања за пријемни испит својој кћерки Сандри Николић. Највећи број запослених тврди да је то разлог, али одговорност није утврђена -кажу наши саговорници.

И након ове афере Николићева је изабрана за декана, али уз низ закулисних радњи. Након што ју је Наставно-научно веће Факултета предложило за ову функцију, Савет је тај предлог одбио. Након тога изабран је нови савет, цео поступак избора је поновљен, све док мандат Снежане Николић није потврђен, иако по важећим прописима она није имала право да се кандидује у поновљеном поступку.

Наши саговорници тврде и да Факултет тренутно не испуњава ни све прописане услове за акредитацију, а Николићева никада није поднела извештај о раду на интерним пројектима и утрошеним средствима.

На питање "Новости" професорки Николић о овим оптужбама, послала је одговор:

- Једини валидни одговори стоје у одлукама Наставно-научног већа и Савета Факултета.

СТРУЧЊАЦИ НАПУШТАЈУ НАСТАВУ

ЗБОГ ситуације на ФАСПЕР-у, тај факултет су напустила четири доктора наука, а упућени тврде да ову установу напуштају стручњаци из праксе који су своја искуства спојили са наставним, па тако понестаје кадрова који практично знање могу да пренесу студентима, који треба да радеса децом са посебним потребама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАПАД ЖМУРИ ДОК АЛБАНЦИ СВОЈАТАЈУ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Институције у Приштини не поштују судске одлуке и не враћају имовину српској светињи