ОД ОВЕ БОЛЕСТИ СЕ У СРБИЈИ ЛЕЧИ 200.000 ЉУДИ: Опаснија је и од карцинома, а многи је не схватају озбиљно

Novosti online

21. 12. 2020. у 22:16

ДА је срчана слабост једна од најучесталијих болести код Срба говоре и подаци да се од ње лечи око 200.000 људи.

ОД ОВЕ БОЛЕСТИ СЕ У СРБИЈИ ЛЕЧИ 200.000 ЉУДИ: Опаснија је и од карцинома, а многи је не схватају озбиљно

Фото: Depositphotos

Према речима порофесора доктора Драгана Симића, начелника Одељења за аритмологију и клиничку кардиологију КЦС, овај проблем протеже се на свим континентима.

- Кад добијете срчану слабост то је једна прогресивна ствар, ми покушавамо на све начине да ту прогресију зауставимо и успоримо и да тако продужимо живот човекуи.

Срчана слабост је једна врло тешка дијагноза. Само три карцинома су опаснија од ње. Карцином плућа, карцином дебелог црева и карцином мокраћне бешике. То су три ствари које су опасније.

- Ми имамо податак да Србија изгуби један град годишње од кардиоваскуларних болести. То је нама познато и зато радимо све те превенције. Ми покушавамо да едукујемо народ да више води рачуна о себи.

- У кардиоваскуларним болестима има доста генетике, постоје млади људи који добију проблем да им се срчани мишић шири и слаби и ми не знамо тачно разлог. Најчешће то могу бити разни вируси, као овај ковид. Ви добијете баналну вирусну инфекцију, коју неадекватно лечите, не спроведете мере лечења и у једном моменту тај вирус нападне и срчани мишић.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)