ЕВО ДА ЛИ ЋЕТЕ МОЋИ У ЦРКВУ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ?! У неким епарихјама посебна правила за Никољдан

Р. Др.

15. 12. 2020. у 08:20

ОСИМ више апела верницима да у данима прослављања крсних слава буду одговорни и славље ограниче на породични круг, Српска православна црква није издала посебно упутство поводом начина обележавања наступајућег Никољдана.

ЕВО ДА ЛИ ЋЕТЕ МОЋИ У ЦРКВУ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ?! У неким епарихјама посебна правила за Никољдан

Фото: Д.Ристић

У храмовима ће се уобичајено обављати обреди освећења и резања славских колача, али уз примену мера заштите.

Иако опште инструкције нема, пракса у епархијама донекле се разликује. Поједине су донеле своја интерна упутства, како би се ограничио број људи који ће се истовремено наћи у црквама. Свети Никола Чудотворац заштитник је великог броја српских породица, сматра се најчешћом крсном славом, па су оправдане и зебње о епидемиолошком ризику.

- Молитвени живот у нашим храмовима одвија се уобичајено, а тако ће по свему судећи бити и за Никољдан. То подразумева служење литургија и обреде резања славских колача - речено је за наш лист у Архиепископији београдско-карловачкој, којој припада највећи број београдских богомоља. - Опште препоруке о понашању у доба епидемије - подразумевају се.

СЛУШАЈТЕ ЛЕКАРЕ!

ОБРЕД освећења и резања славског колача, најчешће у храму, сматра се саставним делом прослављања дана посвећеног светитељу - заштитнику.

- То је суштина крсне славе и црква не може одбити никога ко жели учествовање у богослужењу. Ипак, апелујемо на вернике да буду одговорни, прате упутства и слушају савете лекара - кажу у београдским храмовима.

Црква је више пута апеловала на вернике да избегавају гужве, држе дистанцу и примењују мере заштите.

У Архиепископији апелују да се Никољдан, и ако изостану оштрије државне мере, прослави у најужем кругу породице и без гостију.

Обављање верских обреда многе епархије СПЦ у новонасталој ситуацији, устројиле су према својим потребама и локалним обичајима.

У централној нишкој парохији, тако, верницима су поручили да, по обичају, могу да донесу славске колаче уколико држава не прогласи обавезан карантин.

- Од тога зависи и служење литургије и освећење колача - речено је верницима у Нишу.

У појединим парохијама још се примењује и "режим" славских обреда који је успостављен пролетос. Он подразумева појединачно читање молитви, без груписања верника, као и обавезну дистанцу и дезинфекцију предмета и простора. Било је и примера заказивања термина за освећење жита и колача, како би се што више смањио ризик од контаката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)