ПЕЧУРКЕ ЗБОГ КОЈИХ СЕ СРБИ УБИЈАЈУ: Ово су најуносније локације за тартуфе!
ТАРТУФИ су однели још два живота у Србији. Не, није реч о отровним гљивама него о уносном бизнису због којег се губи глава.
Фото К. Михајловић
У последњем сукобу код Сремске Митровице, због “јестивог злата” живот су изгубила браћа Јеличић. Двоструко убиство због гљива потресло је Србију, иако је јавна тајна да постоје организоване групе које се баве овим уносним послом. Ево због чега су тартуфи веома цењен и добро скриван бизнис.
Окршај браће Јеличић и Ерић је само један у низу отворених сукоба између сакупљача, а новајлије у овом послу никако нису добродошле. Јеличићи су убијени после свађе након што су, на земљишту које су имали узето у закуп, затекли браћу Ерић како беру њихове тартуфе.
Србија лежи на овом природном богатству, али су локације где се ова гљива налази строго чувана тајна, коју знају само добро упућени. Често су места где се сакупљају заштићене зоне, као што је Обедска бара или Засавица. Међутим, ту су и шуме и локације у приватном власништву, које су још један од повода за сукобе.
Црни и бели тартуф
За оне који не знају, постоје црни и бели тартуф. Ове гљиве расту испод земље и то само у одређеним подручјима.Уз то што се разликују по боји и разлика у цени је велика. Бели је изузетно скуп, јер је много ређи, док црног има више, па му је и цена нижа. Код нас цена црног тартуфа варира од 35 до 40 евра за килограм, док бели тартуф стаје од 150 до 200 евра за килограм. Цена у одређеним околностима достигне и до 5.000 евра.
Огромној цени иде у прилог и чињеница да поред изузетног укуса, тартуфи су чувени и по својим лековитим својствима. Њихова специфична арома веома брзо испари и зато је важно да тартуф што пре стигне од шуме до трпезе, што такође доприноси његовој високој цени. Тартуф је веома цењена намирница у гастрономији јер се тешко долази до њега и не постоји могућност да се вештачки узгаја.
Свиње и пси најбољи проналазачи
Најбољи проналазачи тартуфа су пси који су дресирани само за ту намену. Сам чин дресирања је дуготрајан и скуп, јер се животиње обучавају да приликом проналска не оштете гљиву. Најбоље расе су лагото ромањоло, мађарска вижла и лабрадор.
Некада су дресиране свиње тражиле тартуфе, али је проблем што не могу да се науче да не поједу печурку.
(Информер)
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)