ИМАЋЕМО СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Др Ђерлек - Ово нису најгоре бројке, СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА

Novosti online

15. 11. 2020. у 09:16

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек истакао је да су последња 24 сата тешка не само за Београд, већ и за Србију, али и напоменуо да ово нису бројке које су најгоре и да се очекује да број заражених расте.

ИМАЋЕМО СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Др Ђерлек  - Ово нису најгоре бројке, СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Надам се да ћу погрешити, али очекује се да број заражених из дана у дан расте. Министарство здравља ће учинити све да свим пацијентима пружи здравствену заштиту и ту ће бити доста проблема, али сам сигуран да ћемо успети да урадимо оно што се очекује од државе - рекао је Ђерлек у јутарњем програму на ТВ Пинк.

Он је истакао да је кључно радити на нивоу свести становништва јер она није на нивоу који је очекиван, те мора хитно да се ради на њеном повећању када су заразне болести у питању.

- СЗО је најавила још епидемија и пандемија ове врсте у наредних 15 година. Министарство за унутрашњи дијалог бавиће се анти-вакционим и анти-пандемијским лобијем, како бисмо подигли свест о томе да су у питању веома опасне болести - додао је Ђерлек.

Фото: Printscreen

 

Ђерлек је додао да, пре увођења нових мера, треба да поставимо питање колико смо доследни у спровођењу оних већ постојећих.

- Често смо контрадикторни сами себи. Кад је Кризни штаб уводио полицијски час имали смо побуну да је то кршење људских права. Сада кад се понашамо блаже, опет смо критиковани. Треба да поставимо питање колико смо доследни у спровођењу постојећих мера, не само да доносимо нове. Имам веру у нови Закон где ћемо стратегију усмерити ка појачаној контроли постојећих мера, али јесам и за увођење нових мера. Не можемо дозволити луксуз да једним потезом уништимо економију коју смо градили претходних година - напоменуо је.

Како наводи, у ковид болницама обезбеђенмо је још 450 до 500 места, а Специјална болница "Свети Сава" већ је јуче напунила 50 осто капацитета, односно 30 од 60 кревета.

- Није само Београд проблем, имамо државни проблем са капацитетима. Ни Нови Сад није у бољој ситуацији и имамо ново жариште у Зрењанину. У Шумадији је такође озбиљно, у Нишу имамо скок заражених, ситуација је врло алармантна - рекао је др Ђерлек и додао да је, изменама Закона о заштити од заразних болести, дефинисано да се хоспитализују средње тешки и тешки пацијенти, док асимптоматски и они са лакшом клиничком сликом иду у карантин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)