ДОКТОРКА МАРИЈА ЈЕ ДВА ПУТА ПРЕЛЕЖАЛА КОРОНУ! Најопасније је кад неко сматра да вирус није опасан - то зна само ко је видео муке болесника!

Танјуг

19. 10. 2020. у 15:50

ДИРЕКТОРКА КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић, која је два пута прележала коронавирус, апеловала је данас на грађане да буду скоценцетрисани на свој породични круг и радно место.

ДОКТОРКА МАРИЈА ЈЕ ДВА ПУТА ПРЕЛЕЖАЛА КОРОНУ! Најопасније је кад неко сматра да вирус није опасан - то зна само ко је видео муке болесника!

Фото: В. Данилов

- Најопасније је када неко сматра да вирус није опасан. На интернету се могу наћи снимци где појединци говоре о теоријама завере и о томе да је корона измишљена болест, да бројеви оболелих и преминулих који се појављују нису тачни...То могу да причају само људи који нису видели муке болесника са короном и праву слику болести - рекла је др Здравковић за Политику.

Она је додала да се не може рећи да сада на болничком лечењу има млађих или старијих особа, јер су пацијенти људи различитих година.

- У разговору са њима сазнали смо да углавном нису избегавали одлазак на веће скупове, због чега је кључна порука за грађане да морају да избегавају места где се окупља већи број људи - истакла је др Здравковић.

Према њеним речима, реакција организма на корона вирус је индивидуална и пацијанти који имају бурну имунолошку реакцију на наглом прогресијом обољења јесу најугроженији.

Фото Д.Миловановић

Како каже, основни механизам борбе против болести је јак имунитет, а неки људи, додаје, у великој мери имају поремећен имунитет због других обољења или, рецимо, лоше исхране, стреса, премора...

- Све то исцрпљује имунитет. Тада човек постаје подложан томе да лакше развија болест и да има тежу форму болести и компликације. Има људи који су нам пријављивали да су били у блиском контакту са особом којој је ПЦР тестом потврђен ковид-19, али нису добили корону. Њихов имунитет је био јак - навела је др Здравковић.

Било је, каже, и оних који су били потпуно здрави и заразили су се короном, добивши тешку форму обољења.

- Очигледно је њихов имунски систем у тренутку заражавања био слаб. Не треба занемарити да постоји и генска склоност ка тежим формама короне - истакла је др Здравковић.

Упитана шта се догоди у организму оболеле особе, др Здравковић напомиње да ту најчешће дође до такозване имунолошке цитокинске олује, јер се организам максимално напрегне да уништи вирус, а лимфоцити крену нагло да опадају.

Каже да многе светске лабораторије раде на истраживањима да се осмисли терапија за блокаду прејаког одговора имунског система која ће у потпуности бити делотврона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Немојте пити кафу ако сте у некој од ОВИХ група