ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ВАЉЕВУ: Владика Милутин носио Христа у срцу

Б. ПУЗОВИЋ-В. МИТРИЋ

01. 10. 2020. у 15:23

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј, служио је свету архијерејску литургију и парастос поводом пола године од смрти епископа ваљевског Милутина, у Саборном храму Васкрсења Господњег у граду на Колубари.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ВАЉЕВУ: Владика Милутин носио Христа у срцу

Фото: Епархија ваљевска

Патријарху су у овој богомољи, једној од највећих у православном свету, где почива владика Милутин, саслуживали су, као домаћин администратор Епархије ваљевске, иначе епископ шабачки Лаврентије, као и владика бачки др Иринеј, шумадијски Јован, мохачки Исихија, свештеници, монаси из више епархија.


Овај чин увеличали су чланови црквеног хора “Хаџи Рувим” из Ваљева, литургији парастосу и сећању на угледног и омиљеног архијереја СПЦ, који је преминуо од последица ковида 19, присуствовали су и његови сродници, као и представници државне власти, установа и познати привредници и доброчинитељи из ваљевског краја. Међу гостима су били и Валериј Бриљов амбасадор Белорусије у Србији и на нерезиденцијалној основи у Северној Македонији и Црној Гори, као и дипломатски представници више земаља.

Фото: Епархија ваљевска

 

- Данас смо дошли смо да се помолимо Господу, да прими душу нашег вољеног, драгог брата Милутина, који се представио Господу пре четрдесет дана – рекао је у својој беседи патријарх Иринеј. - Његова душа била је испуњена свим врлинама јеванђеоским и свете вере православне. По нашем схватању, Господ га је мало рано узео од нас. Али само Господ зна зашто то чини, на радост нашег драгог владике Милутина, који је живео вером својом, Црквом својом и био испуњен свим врлинама нашег благочественог народа.

Фото: Епархија ваљевска

 

Патријарх је поручио да му је велика радост, на овај дан жалости, што је у овоме предивноме и величанственом храму у Ваљеву, који се подиже у име највеће истине у православљу -  Христовог васкрсења. Подсетио је да владика Милутин почива у овом храму, на истини и темељу свете вере православне.

Фото: Епархија ваљевска

 

- У овој епархији провео је не много, 13 година, али је оставио дубоког трага у народу, у Цркви, међу свештенством и монаштвом, јер је Христа носио у срцу своме, и све што је чинио, чинио је да испуни вољу божију, и вољу спаситеља нашега – рекао је патријарх. - Остао је на темељима вере и наше свете Цркве. Био је испуњен љубављу, носио је Христа у себи. Онај ко носи Христа у себи, чини оно што Господ жели, а владика Милутин је то чинио целог живота.


Први човек СПЦ рекао је да ће величанствени храм у Ваљеву бити највеличанственији у после храма Светог Саве, да га гради благочестити народ, вера и љубав према Господу, према вери и Цркви. Не изненађује што је све то величанствено и лепо, нагласио је патријарх, јер је ваљевски крај благословене земље Србије народу, Цркви, дао велику личност нашег времена, владику Николаја жичког и охридског, који је понос не само српског народа, већ и читавог хришћанског света.

Фото: Епархија ваљевска

 

- Молимо се Господу да славна ваљевска епархија добије достојног наследника епископа који су владали овом епархијом – поручио је патријарх Иринеј. - Посебно достојним великог земљака ове епархије, владике Николаја који је пример и узор свима нама. То је велика личност која се у једном народу, читавом роду православном, појави као велики дар божји. Време владике Николаја тек долази. Молимо се Господу и да решимо и разрешимо проблеме нашега народа, који нажалост нису мали. А да би они били решени морамо се сви Богу обратити, он је помоћ наша и нада наша. Када је бог с нама, ко ће против нас.

                                    

ДУХОВНА РАДОСТ

- Владика Милутин је својим животом и као монах и као архијереј показао и доказао како се на најбољи начин служи и богу и роду, што су знали и верници и сви који смо данас учествовали у богослужењу посвећеном њему – рекао је епископ шабачки Лаврентије који до избора новог владике управља Епархијом ваљевском по одлуци Светог синода СПЦ. - Почаствовани смо и духовно радосни што је међу нама био наш патријарх. Задовољство нам је што су нам се придружили и многи други људи, међу којима су и представници локалне власти, међу којима је и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који су финансирали постављање предивног мермерног пода у овом храму, где почива наш владика Милутин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)