ИРИНЕЈ У ВАЉЕВУ: Патријарх служи парастос епископу Милутину у Саборном храму

В. Митрић- Б. Пузовић

01. 10. 2020. у 09:16

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј стигао је у Ваљево, где ће у Саборном храму служити парастос поводом шест месеци од упокојена епискола ваљевском Милутина(Кнежевић), који је сахрањен у тој богомољи.

ИРИНЕЈ У ВАЉЕВУ: Патријарх служи парастос епископу Милутину у Саборном храму

Фото: В. М.

Поглавара СПЦ дочекао је домаћин, епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске, владика Лаврентије, који је био на челу некадашње Епархије шабачко–ваљевске која је, његовом вољом, пре 14 година подељена на два дела шабачки и ваљевски, када је епископ Милути ступио на овдашњи трон.

Фото: В.М.

 

Саборни храм, чији је темеље, пре тачно 25 година, освештао патријарх српски Павле, започео је и градио је епископ Лаврентије, а радове је наставио и завршио их блаженопочивши владика Милутин.

Фото: В. М.

 

У храму је, недавно, постављен и мермерни под што је, са 13,5 милиона динара, финасирао град Ваљево, а у току је фрескописање дела где је иконостас.

Фото: В. М.

 

-Радо се сећамо владике Милутина, монаха и архијереја за пример и данас имамо част да са нама буде наш патријарх, што је увек духовно задољство и радост – каже владика Лаврентије, на чији је предлог Сабор СПВ владику Милутина изабрао за архијереја СПЦ, који је прво службовао као епископ задужен за Аустралију и Нови Зеленад, а онда се вратио у отаџбину на трон тек основане епархије ваљевске, где је и окончао живот пре пола године, пошто се разболео од корона вируса и није му било помоћи.

Фото: В. М.


 

Фото: В. М.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)