НОВИ МАСТЕР ПРОГРАМИ: Креативне индустрије - нова вредност на Универзитетима у Београду и Крагујевцу

Танјуг

29. 09. 2020. у 15:36

ДВА нова мастер програма 4.0 - креативна индустрија, која ће бити реализована на Универзитету у Крагујевцу и на Универзитету уметности у Београду, данас су промовисана, а премијерка Ана Брнабић каже да се у такве мултидициплинарне програме укључује све више факултета у Србији.

НОВИ МАСТЕР ПРОГРАМИ: Креативне индустрије - нова вредност на Универзитетима у Београду и Крагујевцу

Ана Брнабић

Нова два мастер програма повезују свет технологије и уметности, а њихов циљ је образовање кадра који је неопходан за даљи развој домаће индустрије видео-игара.

Брнабић је изразила задовољство што високошколске установе у Србији разумеју и подржавају реформисани приступ у систему образовања за који каже да ће донети потпуно нову вредност за младе и за друштво у целини.

На промоцији два нова мастер програма у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, Брнабић је подсетила да је мастер програм 4.0 - креативна индустрија уведен прошле године и да се успешно спроводи.

Таквим мастер програмима је, каже, Влада Србије настојала да подстакне сарадњу међу факултетима и универзитетима у Србији, као и њихову сарадњу са привредом, али и са предавачима из иностранства и страним универзитетима.

Оценила је да је предуго било компетиције међу факултетима, а не сарадње, те да се она управо подстиче мастер програмима 4.0.

Тако је навела да у тим програмима учествује око 13 државних факултета, више од 300 домаћих и страних предавача и 75 компанија, а да кроз њих студенти добијају много више него у уобичајеним мастер програмима.

Каже да мастер програми 4.0 укључују потпуно разнолике факултете, попут Факултета уметности и Математичког факултета.

"Из тога ће за годину и по дана изаћи потпуно нова вредност за младе и друштво", рекла је Брнабић и нагласила да тако млади имају више могућности да остану и раде у Србији, те да Влада Србије настоји да им за то створи најбоље могуће услове.

Навела је да су, на пример, млади који после школовања оснују своје фирме у првих 12 месеци рада ослобођени плаћања пореза и доприноса, а да је припремљен и програм "Моја прва плата" који им пружа шансу да стекну радно искуство и лакше се запосле.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић поручио је да је мултидициплинарност нужност савременог света.

Навео је да је у стратегији образовања до 2027. године, која је завршној фази, образовање за уметничке групације и занимања све присутније.

"Донели смо и стратегију паметних специјализација у којој је креативна индустрија један од четири велика циља која желимо да оставримо", рекао је Шарчевић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић рекао је да је тај универзитет већ годину дана у мастер програму 4.0, и да је прошле године уписано 24 студената на програм мастер ИТ 4.0, од којих 80 одсто већ ради у компанијама широм Србије.

В.д. ректора Универзитета уметности у Београду Мирјана Николић каже да уметност почиње да постаје саставни део свих привредних и научних области и дисциплина што, наглашава, даје посебну могућност студентима Универзитета уметности да искажу своју кретивност и потенцијале.

Из новог мастер програма, наводи Николицћ, проистећи ће три кратка програма - 3Д моделовање, музика у видео-играма и звук у видео играма, чиме ће се, додаје, задовојити велика потреба у креативним индустрима за људима овог профила.

Представник иницијативе Дигитална Србија, генерални директор компаније Сага Небојша Бјелотомић рекао су ИТ и дигитализација нова шанса и за компаније, али и за напредак друштва и прикључивање светској утакмици у конкурентности.

Он је рекао да ће за кадрове који прођу кроз нова два мастер програма 4.0 превасходно бити заинтересована гејминг индустрија.

Након представљања нових мастер програма, гости су посетили изложбу "Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)