У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

С. БАБОВИЋ

27. 09. 2020. у 22:16

ДЕСЕТАК сићушних "резница" лозе из старог винограда манастира Хиландар из 19. века стигли су крај Западне Мораве на Васкрс 2017. године.

У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

Фото С. Бабовић

Чувеном калемару Ранку Раци Пантелићу из Селишта код Трстеника, достојном наследнику овдашње традиције калемарства поверен је нарочит задатак: да искалеми лозу са Свете Горе. Чак 49 калемова успело је и садња је почела 2018. године.

Први калем посађен је у пролеће 2018. године у порти Цркве Свете Тројице у Трстенику, а ове јесени, догодило се и право чудо: на десетине гроздова никло је у омаленом винограду ове богомоље. Пре неколико дана овде се одиграла "најсветија" јесења берба грожђа у Србији.

- Срце ми је пуно када гледам ово богатство од рода - сведочи за "Новости" калемар Ранко Пантелић. - Био је то мукотрпан посао калемљења, касније и садње. Ипак, вредело је. Грожђе хиландарске лозе буја, прскано је само једном, када смо га посадили. А била је веома тешка година, па и за нас калемаре. Имали смо због времена и по 20 прскања да би очували наш садни материјал, док ово наше свето грожђе успева с изузетним квалитетом и укусом.

Калемови су посађени на 31 месту у Србији, а прва садња почела је у Епархији крушевачкој. Осим у порти трстеничке цркве, посађени су код манастира Љубостиња, остацима манастира Милентија у истоименом селу код Бруса, код Цркве Лазарице у Крушевцу, Храму Светих српских просветитеља и учитеља у Александровцу и манастира Дренча. Стигло се потом и до Раванице, Манасије, Храма Светог Саве на Врачару. Братства и свештенства се свуда брину о садницама.

Фото С. Бабовић

- Ове године смо наставили са садњом у Рашкој, манастирима Кончуљ и Градац, садили смо и у околини Ваљева, а стижу молбе да кренемо и у Војводини, што ћемо и учинити уколико добијемо благослов нашег владике крушевачког Давида - предочава Пантелић.

Прве гроздове из омаленог винограда у порти Цркве Свете Тројице симболично су убрали председница Општине Трстеник Милена Турк и Александар Ћирић, бивши челник ове општине, а свечаној берби присуствовали су и већници за културу, одборници, уметници...

Калемљење и садња хиландарске лозе одиграли су се захваљујући групи интелектуалаца окупљених око Одбора за обнову манастира Милентија, Епархији крушевачкој, Завичајном музеју Жупе, а велику подршку дао је истакнути научник проф. др Небојша Марковић и монаси манастира Хиландар.

Фото С. Бабовић

- Поверен ми је задатак да на неки начин бринем о винограду, који су наши претходници стварно брижно и посадили и неговали - каже историчар Иван Нешић, већник за културу у Трстенику. - Настављамо са традицијом орезивања на Светог Трифуна. Оваква светиња не сме да се запусти.

КАКО ЈЕ ПЕЛЦЕР СТИГАО У СРБИЈУ

КАКО нам је својевремено предочио проф. др Небојша Марковић, главни пројектант обнове имања - економије хиландарске, лоза која је ове јесени у Трстенику дала драгоцене дарове, припада старог грчкој сорти, а узета је из тзв. старог хиландарског винограда, који потиче с краја 19. и налази се 200 метара од млађег винограда, посађеног 2008. године.

- Отац Стефан, старац хиландарски, својом руком је узео пелцер из винограда, који се простире на 2,5 хектара, а који се посипа светом водицом о сваком празнику - испричао је проф. др Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОНИ СУ НАРЕДИЛИ ДА СЕ БОМБАРДУЈУ СРПСКА ДЕЦА У ИЗБЕГЛИЧКОЈ КОЛОНИ: Породице погинулих о оптужници за злочин на Петровачкој цести 1995.