ПЕТ ЗАКОНА ЗА БОЉИ СТАНДАРД: Прописи из области социјалне политике и запошљавања ускоро у парламенту

Ј. Ж. С.

28. 09. 2020. у 11:16

ПЕТ важних закона из области социјалне политике и запошљавања очекује се да буду усвојени на јесењем скупштинском заседању.

ПЕТ ЗАКОНА ЗА БОЉИ СТАНДАРД: Прописи из области социјалне политике и запошљавања ускоро у парламенту

Новости

Они ће, како најављује предлагач, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обезбедити бољи стандард грађана, једнака права и квалитетније услове живота.

После готово три деценије Скупштини Србије биће представљен Закон о социјалној карти. Сврха увођења овог система јесте да сви подаци грађана буду на једном месту чиме ће се обезбедити правичнија расподела као и транспарентније и ефикасније остварење свих права која им по закон припадају.

- Такође, Србија се активно залаже за бољу заштиту деце од било ког облика насиља и злостављања, као и за остварење свих њихових права, те је у складу са тим урађен и Закон о заштити права детета и заштитнику детета - истичу надлежни.

Како је министар Зоран Ђорђевић нагласио, Влада Србије тежи да створи друштво у коме неће постојати дискриминација по било ком основу. С тим у вези је и измена и допуна Закона о спречавању дискриминације, који ће значајно унапредити ову област, а допринеће и особама са инвалидитетом, припадницима националних мањина и верских заједница бољу интеграцију у друштво, као и остварење једнаких права.

- Пропис о родној равноправности је још један на који се чекало дуги низ година и уско је повезан са Законом о спречавању дискриминације, а његовим усвајањем једнака права имаће мушкарци и жене - тврде у Министарству.

У циљу обезбеђивања већих права радника и њихове боље заштите урађен је и Закон о безбедности и здрављу на раду, који ће значајно унапредити ову област, омогућити већу заштиту запосленима и поштовање њихових права.

- У условима пандемије вируса корона, увидели смо да радници могу једнако добро да раде и на даљину, посебно се то односи на занимања из области ИТ сектора, финансија и менаџмента, те је све више послодаваца који то омогућавају својим запосленима. Процена је да ће тај тренд убрзано расти, те се процењује и да ће до 2035. године у свету бити око милијарду људи који могу да раде онлајн на даљину - истичу надлежни.

ВИЗЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

МИНИСТАРСТВО за рад ће по формирању нове Владе иницирати и измену Закона о странцима, који је у надлежности МУП-а, и приступити измени Закона о запошљавању странаца. Предлог је да држава издаје боравишне визе страним држављанима, односно визе за запослене који раде на даљину путем интернета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УРАЗУМИТЕ СЕ! Упозорење за ЕУ из Мађарске: Верују да могу да победе Путина и окупирају Кремљ