ДЕТАЉИ ОБДУКЦИЈЕ ПРЕМИНУЛЕ ПОРОДИЉЕ: Нисам лекар, али сам очекивао да ће установити узрок смрти

Novosti online

25. 09. 2020. у 10:38

ОБДУКЦИОНИ налаз Завода за судску медицину који је требао да одговори шта је узрок смрти Нишлијке Драгане Савић (34), преминуле 24. августа убрзо након што се породила није садржао закључак јер се он наводи само на захтев суда или тужилаштва.

ДЕТАЉИ ОБДУКЦИЈЕ ПРЕМИНУЛЕ ПОРОДИЉЕ:  Нисам лекар, али сам очекивао да ће установити узрок смрти

Фото: Ј. Ћосин

Након што је Бојан Лукић, директор Клинике за гинекологију на којој је породиља преминула, казао да нема јасног објашњења о узроку смрти јер у налазу фали закључак, обратили смо се Заводу за судску медицину да утврдимо да ли је њихов документ заиста мањкав.

- Обдукциони записник који је урађен на захтев клинике садржи све елементе које треба, када се ради за потребе здравствених институција. Сачињен је на латинском језику, и обухвата патохистолошки, лабораторијски и патоанатомски извештај. Закључак на српском језику у форми извештаја наводима само када га достављао суду или тужилаштву. Ако се иде даље, биће и даљих објашњења - казао је за Телеграф Горан Илић, директор Завода за судску медицину.

Налаз на који се чекало месец дана, јуче је са нишке Клинике за гинекологију преузео њен супруг Борис, којег је много погодило то што из њега није сазнао ништа.

- У налазу пише само шта су радили током обдукције, стање органа и то да јој је срце стало. Нисам медицински образован, али сам очекивао да ће Завод за судску медицину установити шта је узрок смрти. Доктор Бојан Лукић, од кога сам добио налаз казао ми је да јој није било спаса.... Рекао је да јој је крв текла као из лавине, али ми није објаснио откуд толико крварење одједаред. Сви ови налази, па и обдукција показују даје била здрава, и ја нећу одустати док не сазнам да ли је неко погрешио током Драганиног порођаја - каже ожалошћени супруг.

Како сазнајемо, све указује да је Драгана жртва тзв. ХЕЛЛП синдрома који погађа три од хиљаду породиља и чији узрок за сада није познат. Како се наводи у медицинској литератури, назив синдрома је скраћеница од енглеских назива за распадање еритроцита, повишене вредности ензима јетре и смањен број тромбоцита а карактерише га неконтролисано крварење. Узрок синдрома није познат, ради се о микроваскуларном поремећају на нивоу капилара уз уплетеност крвних плочица.

Према наводима стручњака, болест може да буде тешка, али смртни исход је веома редак јер постоји терапија у виду кортикосетероида а примењује се и трансфузија крви.

Баш из тог разлога Драганин отац Бора Златковић сматра да је његовој кћери могло да се помогне.

- Од седам сати па до 22.30 нам је неколико пута телефонирала па знам да нико није био крај ње. Све време се жалила да крвари, није ми јасно зашто неко ништа није предузео током више од три сата... Требали су да зову васкуларне хирурге, да је шаљу за Београд... шта год. Када су приметили да је искрварила, било је прекасно - прича Бора.

На потезу је Комисија за проверу стручног рада која ће утврдити да ли је било пропуста лекара у збрињавању породиље.

(telegraf.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)