ЈАГМА ЗА "АЈВАРУШОМ": Taмноцрвена рога је слабо родила, али је задржала добар квалитет и повољну цену

З. Рајић

17. 09. 2020. у 09:30

НАКУПЦИ и трговци сјатили су се ових дана у Руски Крстур, село чувених паприкара код Куле, да покупују популарну "ајварушу", за којом влада изузетна потражња, јер је ове године слабо родила, али је задржала добар квалитет.

ЈАГМА ЗА АЈВАРУШОМ: Taмноцрвена рога је слабо родила, али је задржала добар квалитет и повољну цену

Фото: Ал. Поповић

Берба тамноцрвене, меснате паприке, врсте рога, почела је касније него иначе, а биће и раније завршена, до краја септембра. Пошто полако нестаје са њива, купци дижу њену цену, која се пење до 70 динара за прву класу.

- Таква цена је била и на старту, али је убрзо пала на 50-55 динара, за шта су криви и сами произвођачи, који су брали не само црвену, него и "шатирану" паприку. Убрзо је најквалитетнији род почео да се откупљује за 60-65 динара килограм, сад већ и за 70 динара, а за микс прве и друге класе нуди се 60 динара. Друга класа, која је за индустријску прераду, имала је цену од 29 до 32 динара - наводи Душица Орос, председница Удружења паприкара у Руском Крстуру.

Она каже да ће се рога највише исплатити онима који је не производе из расада, него директном сетвом, пошто берба те паприке почиње половином септембра и имаће високу цену, јер ће је бити мало. Тако гајена паприка, напомиње она, заступљена је на свега 2-3 од укупно око 350 хектара, колико рога заузима у Руском Крстуру.

КРУПНИ ПЛОДОВИ

ОВЕ године, због епидемије короне, нису одржани "Дани крстурске паприке", на којима се, између осталог, награђује и најтежи плод роге. Многи произвођачи се хвале да су на својим парцелама ове сезоне имали плодове теже од пола килограма, али засад није познато да је надмашен рекорд из једне од ранијих берби, са паприком тешком 589 грама.

Произвођач Елемир Нађ, објашњава да је овогодишњи принос роге подбацио због хладног и кишовитог јуна, тако да је са једног јутра земље добио свега вагон паприке, четири пута мање него лане.

- Ни за мањи род није било лако наћи бераче, који су радили за сатницу од 250 динара, али нисам задовољан њиховим учинком. Све у свему, од паприке ће бити неке мале зараде, али само зато што цена није много срушена - подвлачи Нађ.

Паприка се у Руском Крстуру преузима на шест откупних места, а накупци иду од куће до куће. Нађ каже да род са његових њива односе препродавци из БиХ, Шапца, Београда, Лесковца и Новог Сада.

По рогу у Руски Крстур долазе и власници хладњача, али и представници великих трговинских ланаца, који, међутим, остају кратких рукава.

- За цену коју нуде маркети, произвођачима се не исплати да паприку бришу и пакују у гајбе, него им је једноставније да је убаце у џакове и продају накупцима - каже Душица Орос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова