ЈЕЛОВНИК КОЈИ УМИРУЈЕ: Посебан режим исхране код болести црева

Доктрор у кући

12. 09. 2020. у 22:43

ЗАПАЉЕНСКЕ болести црева захтевају посебан режим исхране да би се, уз терапију лековима, држале под контролом.

ЈЕЛОВНИК КОЈИ УМИРУЈЕ: Посебан режим исхране код болести црева

Фото Depositphotos

Иако лекари истичу да би програм исхране требало да буде индивидуалан, због различите реакције на поједине намирнице, постоје нека општа правила.

Најважније да ови пацијенти из исхране не избаце много намирница, што може да проузрокује потхрањеност која слаби имунитет и склоност инфекцијама.

Биљни еликсири

Поред уравнотежене исхране, болести црева могу да умире и природни препарати: суви екстракт камилице, етарско уље нане и морача...

Суви екстракт ђумбира је, рецимо, добар против мучнине, етарско уље рузмарина смирује упалу слузокоже црева, док витамини Б1, Б2,Б3 и Б6 доприносе одржавању нормалног метаболизма, имуног система, као и одржавању нормалних функција слузокоже гастроинтестиналног тракта

Оболели од хроничних запаљења црева могу да једу све врсте супа и чорби од немасних меса (пилетина, јунетина, телетина) као и крем чорбе од поврћа и меса и потаже од пасираног поврћа. У супе може да се дода ситна тестенина, а у чорбе пиринач или гриз.

Повремено се препоручују теста од кромпира, пиринчана и кукурузна тестенина, као и макарони од хељде.

Када је реч о поврћу, најбоље је да се оно испасира или да се направи пире од једне или више врста поврћа. Требало би да се једе кувана или динстана шаргарепа, кромпир, али никако пржен кромпир. Добро је јести спанаћ, блитву, цвет карфиола, цвеклу, добро сазрео и ољуштен парадајз, тиквице, пасирани грашак, ситно исецкану зелену салату.

Од меса се препоручују младо јунеће, пилеће и риба (туна, скуша, лосос, ослић). Месо би требало да се кува, динста или пече и да се огули кожица са рибе и пилетине. Јаја је најбоље јести меко кувана, и то највише два јејета недељно, а од млечних производа обрани јогурт, посебно пробиотски, кисело млеко, кефир, посни млади сир.

Воће би обавезно требало ољуштити, а најбоље га је јести у компоту или правити сок. На трпези могу да се нађу и рендане јабуке, добро сазреле банане или печена бундева.

Повремено можете јести млевене орахе, лешнике и бадеме. Течност би требало да се надокнади незаслађеним воћним или биљним чајевима и негазираном минералном водом. С времена на време, препоручује се тост, а од слаткиша пудинг скуван на обраном млеку, мало меда или мармеладе, бисквити и кекс, нпр. "пти бер".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.

04. 05. 2024. у 20:06

Коментари (1)

КНАУС: Француска и Немачка блокирају гласање о Приштини у Савету Европе, Вучић ефектно апеловао на Макрона