КОМИСИЈА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ПО ДРУГИ ПУТ ПОТВРДИЛА: Професорка Даница Поповић је плагирала рад

Novosti online

10. 09. 2020. у 09:47

СТРУЧНА комисија Економског факултета у Београду већ други пут је потврдила да је професорка Даница Поповић плагирала превод из предмета Међународна економија.

КОМИСИЈА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ПО ДРУГИ ПУТ ПОТВРДИЛА: Професорка Даница Поповић је плагирала рад

Фото

Она је практично прекопирала, тј. покрала превод свог покојног колеге, професора Стојана Бабића, јер га је представила као свој рад, а њега није потписала!

а Стручна комисија се изјаснила још у јулу, потврдивши да њен рад није оригиналан, али је на захтев Етичке комисије поново доставила допуну извештаја у ком је једногласно потврђен претходни став.

Црно на бело

Наиме, детаљним упоређивањем спорних уџбеника јасно је утврђено да, иако су оригинали ова два професора на енглеском језику различити, преводи на српском језику су исти. Упоређивање превода извршено је и применом софтвера Турнитин и јасно су наведени проценти поклапања које је утврдио софтвер, наводи се у допуњеном извештају.

- Колико је наша анализа оригиналности била детаљна сведочи и чињеница да смо оба превода унакрсно поредили са њиховим изворницима и установили да из изворника издања нису прецизно преведени делови, тј. да неке реченице из изворника нису преведене у преводу 12. издања, што смо детаљно анализирали на странама 6-8 Стручног мишљења. То говори да су два превода идентична чак и када се њихови изворници разликују - стоји у допуни извештаја Стручне комисије, коју су чинили проф. др Предраг Бјелић и проф. др Радован Ковачевић са Економског факултета у Београду, проф. др Слободан Цветановић са Економског факултета у Нишу и др Александар Милошевић са Факултета политичких наука.

Александар Јакшић, подносилац захтева за утврђивање плагијата проф. Поповић, каже да је у односу на уџбеник који је преводио проф. Стојан Бабић, аутор Доминик Салваторе извршио бројне измене тако што је додавао одређене реченице и мењао одређене параграфе и странице.

- Међутим, тих измена у преводу професорке Поповић нема, што јасно указује на то да је проф. Поповић само копирала превод покојног професора Стојана Бабића. Београдски универзитет не памти већу срамоту - каже Јакшић.

Мешање политике

Имајући у виду да је Стручна комисија доказала плагијат, Јакшић сматра да сада нема никакве сумње да ће проф. Поповић добити јавну осуду.

- Посебно ме радује то што су два члана Етичке комисије Економског факултета чланови Демократске странке, која претендује да преузме власт у Србији и која је на почетку поступка срамним саопштењем подржала Даницу Поповић у њеном, сада већ доказаном, плагијату. Професор Иван Вујачић, бивши амбасадор Србије у САД и актуелни председник Етичке комисије, високопозиционирани је члан ДС, док је професор Милојко Арсић бивши вицегувернер и актуелни члан Грађанског демократског клуба ДС. Обојица су у јавности позната по држању моралних придика и радује ме што ће грађани Србије моћи да виде како се ти "морални и етички комесари" опходе према плагијатима својих политичких истомишљеника - закључује Јакшић и додаје да га не би зачудило да после овога "обојица поднесу оставке, јер немају храбрости да противрече ставу своје странке".

Избегавање одговора

Професор Арсић јуче није желео даје коментар о допуњеном извештају, наводећи да се он разматра и да ће Етичка комисија након тога дати свој став. Професорка Даница Поповић је поручила да не зна ништа о новом извештају.

- Нисам ни видела извештај. Тај превод није преписан, а ја једино могу да кажем да је горе од плагијата лажна оптужба за плагијат - кратко је рекла Поповићева за Курир.


Декан Економског факултета проф. Бранислав Боричић каже за наш лист да ће се у овом случају испоштовати све законске одредбе.

- Даља прцедура предвиђа да Етичка комисија, на бази тог извештаја, поднесе предлог Наставном-научном већу и да оно заузме став. Руководству Екиномског факултета је ово један веома важан случај и желимо да му посветимо потпуну пажњу и да испоштујемо све законске одредбе - каже проф. Боричић.

Професор Бранко Ковачевић о процедури Следећи орган је Етичка комисија Универзитета.

Професор Бранко Ковачевић, бивши ректор Универзитета у Београду, појашњава која је процедура након што Стручна комисија утврди да нечији рад није оригиналан. - Тада се предмет враћа на Етичку комисију факултета, а другостепени орган је Етичка комисија Универзитета у Београду, и они доносе одлуку. Они могу да донесу коначну одлуку или да га врате назад на факултет. Ако бисмо направили паралелу, Етичка комисија Универзитета је као Апелациони суд који доноси одлуку. Они могу да врате на нижи степен у зависности од материјала који имају. Дешава се да се извештај врати на нижи степен уколико недостају стручни подаци - каже проф. Ковачевић.

35 одсто је проценат преклапања два превода, констатовала је Стручна комисија.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)