ЛАКО МОЖЕ ДОЋИ ДО ПРЕЛИВАЊА! Доктор Кон: Тренутно је ниска активност вируса, али се то лако може променити - ово је највећи ризик

Новости онлајн

07. 09. 2020. у 10:20

У СРБИЈИ тренутно имамо ситуцију са ниском активношћу вируса, па је ризик мањи него у суседним земљама, али не смемо да игноршемо његово присуство иначе ће се све променити, рекао је доктор Предраг Кон за "Ново јутро" телевизије Пинк.

ЛАКО МОЖЕ ДОЋИ ДО ПРЕЛИВАЊА! Доктор Кон: Тренутно је ниска активност вируса, али се то лако може променити - ово је највећи ризик

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Епидемиолошки ризик је свакако повратак наших људи из иностранства. Упозоравамо све те људе да уколико имају неке тегобе одмах се јаве и да се шири ширење - рекао је др Кон и додао да и даље стоји и још увек није одлучено да ли ће ићи у обавезу самоизолацију.

Како каже, лако може доћи до преливања па се мора бити опрезан.

Др Кон каже да мисли да је довољно упозорено становиштво и додаје да очекује да људи воде рачуна.

Кон је рекао да је чињеница да се много чешчће појављују они који имају озбиљне проблеме и потешкоће, они који немају тешкоће и не појављују се.

- Ово јесте озбиљна болест  али у већем броју случајева пролази без тешкоћа. Пуњење болница и огроман број њих на респираторима показују да иммо пред собом обиљно обољење где је неопходно и даље, без обзира на стабилизацију, морамо бити опрезни - рекао је др Кон.

Када је вакцина у питању, др Кон каже да по том питању постоји у Србији врло јасна правна регулатива.

- Неће овог пута вакцина да дође и да моли да буде регистрована, мораћемо више да се ангажујемо за то - рекао је др Кон.

Он истиче да је сада битно рећи да је битно на време се спремити за сезонски грип.

- Већ је време за вакцинацију против сезонског грипа, јер када дође, то ће бити посебна тема - рекао је др Кон.

Када су школе у питању, др Кон каже да су школе за сада довољно обезбеђене да трансмисија вируса не може баш тако да се преноси у школама.

- Колективи су свакако ризик, али и са превозом би било исто да се и тамо не спроводе све мере - рекао је др Кон.

Он истиче да је примећено да се доста не користе маске, и додаје да на тај начин повећавамо ризик за преношење вируса.

- Морамо да нађемо начин да објаснимо ученицима средњих школа зашто морају да носе маске - рекао је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ СУТРА ДОНОСЕ: Последње упориште заједништва ЕУ - фронт ка Русији; Зашто је супруга мађарског премијера заволела Србију