ЗАВЕТ СЕЋАЊА ЖИВИ У ПОТОМЦИМА: У Сланцима одржан помен страдалима у комплексу логора "Јадовно"

Д. МАТОВИЋ

22. 08. 2020. у 14:38

ПРАШТАМО, али не заборављамо, поручили су у суботу потомци страдалих у логорима Госпић, Јадовно, Паг. Помен жртавама страшног усташког злочина одржан је у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима, надомак Београда.

ЗАВЕТ СЕЋАЊА ЖИВИ У ПОТОМЦИМА: У Сланцима одржан помен страдалима у комплексу логора Јадовно

Фото М. Анђела

Дану сећања на злочин почињен над Србима у Независној Држави Хрватској присуствовало је неколико стотина поклоника и потомака страдалих. Већина их је дошла аутобусима из Републике Српске. Пандемија и забрана уласка у Хрватску усмерила их је према Сланцима. Парастос је одржан у манастирској порти, али свечаног програма није било. Због ризичне епидемиолошке ситуације окупљање није дуго трајало, чак су и организатори и најављени говорници изјаве новинарима дали ван манастирске порте.

Представници Удружења "Јадовно" подсетили су да је пре два дана 1941. године затворен усташки комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је био претеча озлоглашеног јасеновачког логора. У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба, а за око 2.000 преживелих отворила су се врата јасеновачког пакла.

- Већ 11 година обележавамо сећање на ове, стравичне злочине усташа - казао је Душан Басташић, председник Удружења "Јадовно". - Сваке године крајем јуна окупљали смо се код Шаранове јаме и мученичком стазом одлазили до логора Јадовно. Прелазили смо плаву гробницу подвелебитског канала и одлазили на острво Паг. По крашким јамама трагали смо за масовним гробницама. На гробовима које смо пронашли подизали смо освештане дрвене крстове. Ове године због пандемије нисмо могли да одемо на место геноцида почињеног над српским народом у НДХ, па смо тражили благослов да се окупимо у овом великом духовном центру поред Београда. Овде смо увек били добродошли.

Гости из Републике Српске донели су велики, дрвени Часни крст.

ПОРИЦАЊЕ ХОЛОКАУСТА

- УМАЊЕЊЕ броја жртава код Јевреја се зове порицање холокауста - каже историчар Ковић. - Код нас се играју игре око броја јасеновачких и других жртава усташких злочина. У њима чак учествују и поједини наши историчари. Наш циљ је да геноцид у НДХ и јасеновачки страдалници буду уграђени у темеље српског националног идентитета у оној мери у којој су то и Свети Сава, Стефан Немања и кнез Лазар.

- Надамо се да ће једнога дана овде "нићи" велики мермерни крст са плочом посвећен жртвама усташких злочина - рекао је Басташић. - Радујем се што завет сећања живи у потомцима настрадалих и што што ће живети у сећању њихових праунука. То је наравоучење за њихову сигурну сутрашњицу. Сећање на жртве је једини могући и прави пут и начин спречавања да се страшни злочини никада више не понове.

Историчар проф. др Милош Ковић је оценио да је рад и деловање удружења као што је "Јадовно" драгоцено у данашњем времену:

- То су послови, дужности и завети које мора да обавља српска држава. Сведоци смо да се овде у Србији не чини довољно, док је у Републицу Српској стање много боље. У народу живи свест о усташком геноциду, али имамо и опструкције. Наш задатак у будућности је да освестимо геноцид над српским народом у НДХ. Срби су претрпели страшни геноцид у НДХ од такозване братске руке. Не само у НДХ, него три пута у 20. веку. Наш циљ није да било ком народу наметнемо колективну кривицу. Као што жртве имају имена и презимена, тако их и злочинци имају. Није ни да мрзимо потомке злочинаца, већ да спречимо злочинце да поново ставе своје прљаве руке на нашу децу. То ће бити наш задатак у догледно време.

МЕСТО ПАТЊЕ И БОЛА

КОМПЛЕКС концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг познат је и под именом Госпићка група логора.Отворен је 21. априла 1941. године, затворен је 20. августа 1941. године на захтев Војске Италије. "Јадовно" је познато као место људске патње и бола, а налази се у пределима Велебита карактеристичним по многим крашким јамама. До сада је у том комплексу на основу архивских докумената установљено постојање 32 бездане јаме које су биле стратишта Срба и Јевреја. Најистраженије су Шаранова јама, јама Јамина и јама Света Ана. Истовремено са логором "Јадовно" припремани су и логори "Слана" и "Метајна" на Пагу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (5)

ОБРАЗОВАЊЕ ЂОКОВИЋА: Ноле с муком окончао средњу, Јелена се није зауставила док није докторирала