МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Новости онланј

15. 08. 2020. у 16:28

ВОЈНОТЕХНИЧКИ институт један је од стубова развоја наоружања, војне опреме и производа високе технологије у Министарству одбране и Војсци Србије.

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Фото: Министарство одбране Републике Србије

За 72 године постојања и рада, Војнотехнички институт прошао је кроз бројне изазове, од седамдесетих и осамдесетих година прошлог века које се памте као златни период када су развијена тадашња најсавременија средства наоружања и војне опреме, до многих проблема и највеће штете коју је претрпео 2005. и 2006. године када су капацитети значајно смањени, јер је отпуштено више стотина људи.

Министарство одбране, свесно значаја Војнотехничког института, последњих неколико година помогло је његов опоравак улагањем у обнову истраживачког кадра кроз ново запошљавање младих стручњака за потребе реализације великог броја пројеката у области наоружања и војне опреме.

Препозната је важност улагања у младе наде, нашу памет, знање и истраживачки кадар како би та војна установа наставила да буде покретач одбрамбене индустрије у нашој земљи и реномирана установа научно-истраживачких капацитета Србије.

Због веома неповољне старосне структуре запослених у Војнотехничком институту, Министарство одбране је у последњих неколико година увело мере за значајно подмлађивање истраживачког кадра, с акцентом на реализацију јавних конкурса за пријем у радни однос на наодређено време, као и стипендирања студената завршних година факултета. Континуирани пријем младих истраживача од изузетне је важности за Војнотехнички институт, због преношења освојених знања и стечених искустава, ради одржавања континуитета текућих пројеката, али и унапређења и модернизације процеса рада кроз енергију младих људи.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Последњих година у Војнотехнички институт примљено је 69 младих истраживача, а током 2020. године биће примљено још 55 младих истраживача, по конкурсу из фебруара ове године.

Развој савремених сложених борбених и неборбених система основна је делатност Војнотехничког института и млади истраживачи приликом запослења имају прилику да томе дају свој допринос. Рад у Војнотехничком институту пружа могућност учешћа у развоју најсавременијих средстава наоружања и војне опреме, као што су ракетни вођени и невођени системи, савремени борбени системи, беспосадне платформе, беспилотне летелице, савремени електронски и комуникациони системи, радарски и ПВО системи. На тај начин, кроз рад у савременим лабораторијама млади истраживачи учествују у реализацији пројеката који су од изузетне важности у одбрани наше земље.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Усавршавање кадра један је од приоритета на који Министарство одбране и Војнотехнички институт полажу велику пажњу. Тиме су школовани млади људи у могућности да се брзо и ефикасно укључе у најсавременије технолошке процесе, а осим учења кроз тимски рад на актуелним развојним пројектима уз менторску подршку, младим истраживачима омогућено је и додатно усавршавање кроз постдипломске студије, учешће на домаћим и међународним научним конференцијама, семинарима и сајмовима наоружања и војне опреме.

Министарство одбране је у школској 2019/20. години реализовало конкурс за студентске стипендије, на основу којег је потписано 20 уговора за једногодишње и двогодишње стипендирање, од чега  11 уговора за једногодишње стипендирање - пет студената са Машинског факултета у Београду, два са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, један са Електротехничког факултета у Београду, три са Технолошко-металуршког факултета у Београду и девет уговора за двогодишње стипендирање студената са Машинског факултета у Београду.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Настављајући обнову истраживачког кадра, с циљем запослења најбољих и најталентованијих младих стручњака, Министарство одбране расписало је конкурс за доделу 34 студентске стипендије у школској 2020/2021. години - за 14 студената мастер и 20 студената основних академских студија. Конкурс је расписан за студенте основних академских студија четврте године факултета из области машинства и студенте треће или четврте године факултета из области електротехничког и рачунарског инжењерства. Конкурсом је предвиђено да стипендисти по завршетку студија добију запослење у Војнотехничком институту.

На овај начин Министарство одбране охрабрује највредније и најталентованије студенте да рад посвете држави и њеном напретку, да своје знање и таленат усмере у развој и унапређење одбрамбених способности своје земље, као и да Војнотехнички институт настави да остварује запажене резултате у области истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме и да и даље буде покретачка снага у систему одбрамбене индустрије Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)