ЛОНЧАР ЗА "НОВОСТИ" О НАЈАВИ ВУЧИЋА: Хоћемо здраву нацију, зато враћамо редовне систематске прегледе у школе

Б.Р.

25. 06. 2024. у 14:04 >> 16:02

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар говорио је за "Новости" поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће од 1. септембра викендом бити организовани програми раног откривања карцинома простате, дебелог црева, плућа и дојке

ЛОНЧАР ЗА НОВОСТИ О НАЈАВИ ВУЧИЋА: Хоћемо здраву нацију, зато враћамо редовне систематске прегледе у школе

Фото: Министарство здрављА

- Реновирали смо већину здравствених установа, направили нове, модерне болнице, купили најасвременију опрему, али показало се да у здравству морамо да мењамо приступ свим грађанима - каже за "Новости" министар здравља Златибор Лончар поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће од 1. септембра викендом бити организовани програми раног откривања карцинома простате, дебелог црева, плућа и дојке.

- Превентивни прегледи викендом, са којима смо почели пре пандемије ковида-19, потврдили су да грађани нису незаинтересовани за бригу о свом здрављу, али да морамо другачије да им приђемо. Иако смо одавно увели скрининг на најчешће малигне болести, одазив није био задовољавајући, достигао је тек 28 одсто циљане популације.

Управо тај податак, како каже министар Лончар, показује да систем позивања на превентивне прегледе у матичне домове здравља за грађане, можда, и није баш најприхватљивије решење, и да цео приступ мора да се модификује.

- Овако испада да се на организовани скрининг мало ко одазове, а када викендом отворимо 200 установа за превентивне прегледе, лекари једва постигну да приме све који дођу - каже др Лончар.

- С друге стране, у три акције, од како смо недавно обновили те превентивне прегледе викендом, прегледано је више од 90.000 људи. То је успех. Посебно за оне људе код којих су болести за које нису знали откривене, и они су одмах ушли у програм даље дијагностике и лечења.

Ако хоћемо здраву нацију, поред скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година, морамо са бригом од здрављу да почнемо од школског узраста, и зато се враћају редовни систематски прегледи у школе.

- Децу од најранијег узраста морамо да учимо здравим навикама, првенствено да их научимо да се здраво хране, али и да болести које се јављају у дечјем узрасту због савременог начина живота, пре свега превелике упућености на технологију, као што је кривљење кичме због мобилних телефона "ухватимо" и исправимо на време - истакао је Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ Нова забрана - ови руски шпијуни и саботери не могу на Олимпијске игре Париз 2024!