ЈЕДНА ОД ТЕМА УЖАС ЈАСЕНОВЦА: Годишње заседање ИХРА у Британији, присутна и Србија

В.Ц.С.

24. 06. 2024. у 18:30

НАЦИОНАЛНА делегација Србије, коју предводи историчар и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, учествује у годишњем заседању Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА), од 24. до 27. јуна у Глазгову, у Уједињеном краљевству.

ЈЕДНА ОД ТЕМА УЖАС ЈАСЕНОВЦА: Годишње заседање ИХРА у Британији, присутна и Србија

Foto Arhiva

У Националној делегацији су и представници Министарства спољних послова, Министарства културе, стручњаци Музеја жртава геноцида и Меморијалног центра "Старо сајмиште", представници јеврејске заједнице у Србији.

Међународна алијанса окупља најистакнутије стручњаке 35 држава, а Србија је пуноправна чланица од 2011. Национална канцеларија за сарадњу са ИХРА већ две године делује при Музеју жртава геноцида. Осим истраживањем и сећањем на Холокауст, ова међудржавна организација посвећује пажњу и геноциду почињеном над Ромима и Србима, што доприноси интернационализацији ове теме, посебно у контексту геноцида почињеног у НДХ.

Током прошле године организацијом је председавала Хрватска, која је уједно добила и низ препорука везаних за некадашњи логор Јасеновац. Између осталог, да се на паноима јасно види ко су биле жртве,а ко џелати, да је почињен геноцид, ко га је починио, да се покуша утврдити именом и презименом тачан број жртава, да се са Каменим цветом конкурише за заштићено културно добро на листи Унеска, да се изврше нове сондаже терена и покушају утврдити потенцијалне масовне гробнице или нађу други историјски артефакти, да се мапирају сви логори у НДХ итд.

За очекивати је да ће се делегације на годишњем заседању бар осврнути на то шта је Хрватска од овога испунила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)