СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О НОВОЈ ЗАРАЗИ КОЈА СЕ ПОЈАВИЛА: Огласио се "Батут" - Има ли разлога за страх међу грађанима Србије?

Novosti online

23. 06. 2024. у 15:29

ИНФЕКЦИЈА легионелом може изазвати различите симптоме који се крећу од мање температуре, грознице, малаксалости, па све до упале плућа, а најугроженије су особе са ослабљеним имунитетом посебно лежећи пацијенти који болују од хроничних болести, рекла је данас директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О НОВОЈ ЗАРАЗИ КОЈА СЕ ПОЈАВИЛА: Огласио се Батут - Има ли разлога за страх међу грађанима Србије?

Фото: ЕПА

Поводом инфекције легионелом у Хрватској од које је у загребачкој болници преминуло троје људи, Јовановић је за Танјуг појаснила да је у питању бактеријска болест која се преноси инхалацијом - односно удисајем, а да је позната и по називу легионарска болест.

- Једна манифестација може бити лакшег карактера, са слабим симптомима грознице, малаксалости и подсећа на мали грип. Траје три до пет дана и она се зове понтијачна грозница - рекла је Јовановић.

Како се манифестује и лечи?

Јовановић наглашава да се легионела може манифестовати и у другој форми у виду упале плућа и то најчешће код особа ослабљеног имунитета.

- Обавеза здравствених радника је да поставе сумњу на легионарску болест и када се постави та сумња, одређеним тестовима се потврђује да ли је код пацијента она присутна или не - рекла је Јовановић.

Она истиче да је лечење једноставно и да се код инфекције легионелом примењује антибиотска терапија.

Фото Танјуг

Ко је најугроженији?

Директорка Батута додаје да су посебно угрожене особе чији је имунитет јако ослабљен, попут лежећих пацијената који су изложени последицама хроничних болести и упозорава да код њих инфекција легионелом може довести и до смртног исхода.

- У Хрватској су то била лица са стањем цироза јетре, леукемијом и трансплантацијом органа. У случајевима у којима је организам ослабљен и подложан инфекцијама, тада стање може бити и смртоносно, зато што се инфекција не препозна одмах и зато што је имунски одговор код тих особа слабији - рекла је Јовановић.

Која је превенција?

Она наглашава да су превентивне мере које здравствене установе примењују од посебног значаја, али напомиње да је јако важно да се и на индивидуалном нивоу свако од нас придржава заштитних хигијенско-епидемиолошких мера.

Додаје да се бактерија легионеле најчешће може наћи у водоводним цевима и то оним старијим које се дуго нису мењале и које су зарђале, али се може се јавити и уколико је дошло до застоја у водоснабдевању независно од старости водоводних система.

- Тамо где је вода устајала, где је температуре између 20 и 50 степени су одличне средине за развој и размножавање легионеле - рекла је Јовановић.

Директорка Батута истиче да је легионела учесталија током летњих месеци, али да ју је могуће регистровати током читаве године.

Фото Pixabay free images

Када је у питању превенција болести Јовановић истиче да је важно пре свега обратити пажњу да системе за водоснабдевање, адекватно их одржавати и применити све мере дезинфекције, посебно када су у питању резервоари са водом.

- Такође, када су у питању системи климатизација, посебно централни системи важно је вршити редовну замену филтера и дезинфекцију - навела је Јовановић.

Има ли разлога за страх?

Директорка Батута каже да грађани не треба да страхују због инфекције легионелом, али додаје да треба да постоји обазривост посебно приликом одржавања и коришћена спа центара, турских купатила, ђакузи када, нарочито на почетку летње сезоне.

- Инфекција легионелом се не јавља масовно, али се може јавити услед неадекватне хигијенске контроле и примене ових мера које су обавезне када је у питању снабдевање водом, контрола температуре топле. Она треба да буде већа од 50 степени јер не прија легионели и она пропада у таквим условима или мања од 20 степени јер се легионела у таквим условима не размножава", наводи Јовановић.

Јовановић додаје да се здравствене установе, посебно болнице у којима се лече лежећи пацијенти придржавају тзв. правилника о поступању који је дефинисала Комисија за болничке инфекције сваке здравствене установе.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШЕСТ ОСОБА ПРОНАЂЕНО МРТВО У ХОТЕЛУ ГРАНД ХАЈАТ: Откривено како је дошло до убистава у луксузном хотелу

ШЕСТ ОСОБА ПРОНАЂЕНО МРТВО У ХОТЕЛУ "ГРАНД ХАЈАТ": Откривено како је дошло до убистава у луксузном хотелу

ТРОЈИЦА мушкараца и три жене пронађени су мртви у соби луксузног хотела у центру Бангкока, а, како је откривено, полиција сматра да је узрок смрти тровање цијанидом чији трагови су пронађени на шољама и чајнику.

17. 07. 2024. у 08:43

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)