"МИРДИТА" НА ВИДОВДАН ВИШЕ ОД ПРОВОКАЦИЈЕ Селаковић оштро: Тако нешто у Београду не треба ни да се подржи, ни да се одржи

Танјуг

17. 06. 2024. у 16:01

МИНИСТАР културе Никола Селаковић оценио је данас да организација фестивала "Мирдита, добар дан" на Видовдан представља више од провокације и нагласио да је апсолутно уверен да тако нешто у Београду, а поготово на најсветији празник, не треба ни да се подржи, ни да се одржи.

МИРДИТА НА ВИДОВДАН ВИШЕ ОД ПРОВОКАЦИЈЕ Селаковић оштро: Тако нешто у Београду не треба ни да се подржи, ни да се одржи

Фото: Принтскрин

Фестивал је, како је нагласио за Танјуг само карика у низу ланца који за циљ има потпуно идентитетско прекрајање, ревизију онога што Косово и Метохија јесте.

- Када се можете суочити са тим да су у стању да за манастир Високи Дечани, који није само сакрални објекат, не само објекат духовног, високоуметничког квалитета, већ на првом месту маузолеј, гробница шефа српске државе, краља Стефана Дечанског могу да причају да не припада српској култури, можете мислити шта ће нам радити са свим осталим - рекао је Селаковић.

Министар је нагласио да поврх свега, доћи у Београд на Видовдан значи спроводити врсту квази културног иживљавања.

- Дакле, није им довољно што нам народ на Косову и Метохији малтретирају, што га шиканирају, што их прогоне, што их убијају, него још хоће да дођу у наш главни град, на наш најсветији празник и да нас натерају, да их оберучке прихватимо и будемо све срећни и задовољни због тога што нам раде. То је својеврсни мазохизам, могу слободно да кажем и апсолутно сам уверен да тако нешто у Београду, а поготово на Видовдан, не треба ни да се подржи, ни да се одржи - рекао је Селаковић.

Оценио је да организација такозваног фестивала "Мирдита, добар дан" у Београду и то на Видовдани не представља само провокацију, већ нешто што манифестује уопште однос албанске, приштинске врхушке према ономе што је српска култура. Подсећајући да је патријарху Профирију пре више од месец и по забрањен улазак на КиМ где је кренуо у своју кућу - у Пећку патријаршију - вековну кућу поглавара СПЦ, а глумцу Ненађу Јездићу да на северу КиМ одигра своју монодраму "Књига о Милутину", Селаковић је нагласио да то показује да је кутура постаје озбиљна жртва терора Пришитне.

То, како је нагласио, показује и да је култура почела да постаје озбиљно жртва оног терора, прогона и иживљавања над српским народом који спроводе Аљбин Курти и читава његова групација. Министар је нагласио да Приштина своју политику заснива искључиво и једино на отимачини, на крађи.

- Раније су то биле куће, имања, наша села, наши градови, наше светиње, сада то постаје и оно што је наша културна баштина - рекао је Селаковић и нагалсио да није одмет поновити чињеницу да на КиМ поред римских, грчких, средњовековних српских и отоманских споменика културе не постоји ништа што је албанска културна баштина.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је у суботу да Град неће дати нити једну сагласност за коришћење било које јавне површине или градског простора за одржавање Фестивала "Мирдита, добар дан“.

Позвао је и Владу Србије, да, како каже, добро размисли да ли овакве манифестације треба дозвољавати у Србији, јер оне директно подривају наш уставно правни поредак.

- Изричито сам против одржавања фестивала 'Мирдита, добар дан' који годинама директно фалсификује и мења историју кроз промовисање такозваног косовског културног наслеђа, изузимајући чињеницу да је оно српско, чиме организатори фестивала доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Републике Србије", навео је Шапић и истакао да су организатори сада "отишли и корак даље и исти Фестивал заказали баш на Видовдан, гурајући директно прст у око целом српском народу и српској држави".

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да сматра да је Фестивал "Мирдита, добар дан", чије одржавање је најављено за Видовдан, 28. јуна у Београду, скуп високог ризика и да би организатори требало да размотре његово одлагање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!