НАКНАДА ЗА ЗАКУП, УРЕЂЕЊЕ И ОДРЖАВАЊЕ ПОВРШИНЕ ГРОБЉА: Шта подразумева, колико износи и како се плаћа

Промо

17. 06. 2024. у 16:00

У СКЛАДУ са важећим прописима накнада за закуп, уређење и одржавање површине гробља плаћа се за коришћење услуга на гробљу као што су: одржавање путева и стаза, зеленила, чесми, јавне расвете, крематоријума, капела, чистоће.

НАКНАДА ЗА ЗАКУП, УРЕЂЕЊЕ И ОДРЖАВАЊЕ ПОВРШИНЕ ГРОБЉА: Шта подразумева, колико износи и како се плаћа

Фото: ЈКП Погребне услуге

Желели би да подсетимо суграђане и кориснике горбних места да је рок обавезног почивања преминулог у гробном месту 10 година, који се након овог периода може продужити, под условом да се гробно место уредно одржава и да је плаћена накнада за протекли период почивања. Ова накнада се плаћа једном годишње и то унапред, најкасније у року од 30 дана од дана истека рока за који је већ плаћена. Цене поменутих накнада се нису мењале од августа 2019. године, истиче Владан Ђукић, в.д. директора ЈКП "Погребне услуге" Београд..

Посмртни остатаци из гробних места којима је истакао рок обавезног почивања а исти није продужен, предузеће може да пренесе у посебан заједнички гроб или гробницу и одреди

другог корисника гробног места, а надгробна обележја уклони без обавезе њиховог чувања. Пре преноса посмртних остатака, кориснци гробних места се у писаној форми обавештавају да су у обавези измиривања дуговања. Након овога, путем обавештења у средствима јавног информисања позивају се да регулишу статус истих, уз указивање на последице пропуштања. Ексхумације и додељивање гробног места другом кориснику због неплаћања, је крајња мера коју ЈКП „Погребне услуге“ Београд настоји да избегне, због чега подсећамо суграђане на обавезу измиривања годишње накнаде за закуп, уређење и одржавање површине гробља.

Корисници гробних места имају могућност да изврше бесплатну он-лајн проверу статуса својих уплата за гробна места, а омогућена је и уплата дуговања на више месечних рата. Поред шалтера гробаља, корисници уплате могу да изврше и е-банкингом, м-банкингом,

или платним картицама на веб сајту предузећа. Реч о релативно скромним износима који се крећу између 1.466,00 и 6.232,00 динара и који плаћају једном годишње, али је њихово плаћање је од изузетног значаја не само за ЈКП „Погребне услуге“ Београд, већ и за
већину суграђана који редовно измирују своје обавезе и с правом очекују да наша гробља буду уредна и одржавана, наглашава Ђукић.

ТРОШКОВИ САХРАНЕ

Просечни трошкови сахране износе 38.870,00 динара,  а просечни трошкови погребне

опреме су  68.863,00 динара, што је укупно 107.733,00 динара.  Овоме треба додати цену
изградње новог гробног места у износу од 19.500,00 динара.  Наведени износ се односи на сахране редовним парцелама на отовореним гробљима у надлежности предузећа: Нова Бежанија, Лешће, Орловача и Збег, односно уколико породица преминулог не поседује
породично гробно место. Лице које је сносило трошкове сахране, у случају смрти корисника пензије, има право на умањење ових трошкова. Висину умањења
утврђује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање и од 1.1.2024.
године оно износи 68.863,00 динара,  истиче Владан Ђукић, в.д. директора ЈКП
„Погребне услуге“ Београд.

Ђукић наводи да су само неке од погодности које ЈКП „Погребне услуге“ Београд нуди суграђанима следеће: уколико је преминула особа била пензионер, ЈКП „Погребне услуге“ Београд одмах умањује трошкове сахране за износ који признаје Фонд ПИО Репулбике Србије,(68.863,00 динара), затим ту је и 10% попуста на погребну опрему (сандук, обележје, крст или пирамида, слова за крст или пирамиду, покров или гарнитура, транспортне вреће, урне, парте) приликом плаћања трошкова сахране и попуст од 5 % на израду нових споменика након прве сахране (у року од 6 месеци од дана сахране), уколико је преминуло лице било корисник Београдске сениор картице, као и одложено плаћање рачуна за израду

споменика на 6 рата, чековима грађана и корисницима картице Банка Поштанска штедионица и 5% попуста на камен за плаћање укупног износа рачуна за израду споменика у целости.

ГРОБНА МЕСТА И ГРОБНИЦЕ

Гроб (место без споменика) није могуће закупити за живота, јер се исти додељује након смрти – према пребивалишту преминулог лица и то на поменутим „отвореним“ гробљима:

Лешће, Орловача, Збег и Нова Бежанија. Гробља Ново, Централно и Топчидерско,
Земунско, Бањичко и Старо бежанијско гробље спадају у „затворена“ гробља, односно на њима се могу сахрањивати лица која имају већ постојећа породична гробна места. За живота је могуће закупити гробнице и касете за смештај кремираних посмртних остатака. Закупљивање гробница и касета за смештај кремираних посмртних остатака није ограничено пребивалиштем у тренутку смрти. Гробнице (места са постојећим спомеником) се могу закупити на свим „отовреним гробљима“ у надлежности нашег предузећа, док су гробнице које се дају у закуп на неким од „затворених гробаља“, доступне су свима, у складу са њиховим расположивим бројем у одређеном тренутку, а цена њиховог закупљивања зависи од гробља на коме се налазе, величине, врсте камена и др.. ЈКП „Погребне услуге“ Београд у овом тренутку располаже малим бројем гробниница за закупљивање, при чему се очекује и поскупљење камена за изградњу гробница на које нажалост не можемо да утичемо, закључујује  Ђукић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!