СТИГЛА 81 ПРИЈАВА, НЕРЕШЕНИХ - НЕМА: Дејан Дамњановић, директор Агенције за спречавање корупције, у интервјуу за "Новости"

Д. Стевановић

16. 06. 2024. у 12:04

ОНО што је била наша обавеза, а односи се на препоруке ОДИХР за унапређење изборног поступка, ми смо испунили.

СТИГЛА 81 ПРИЈАВА, НЕРЕШЕНИХ - НЕМА: Дејан Дамњановић, директор Агенције за спречавање корупције, у интервјуу за Новости

Фото АСК

Активно смо учествовали у радним групама Владе и Народне скупштине, а припремили смо и измене два кључна закона - о спречавању корупције и финансирању политичких активности, и послали их министарствима правде и финансија. И све то док смо и на терену пратили кампању.

Овако директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић, за "Новости", сумира рад ове независне институције током претходних осам месеци, када су двапут отварана биралишта у Србији:

- У том периоду у Агенцију је стигао изузетно велики број пријава везаних за контролу кампање, што несумњиво ствара притисак у раду. Поступали смо ефикасно, што је и наша обавеза, јер су рокови за одлучивање о повредама закона у вези са изборном кампањом свега пет дана.

Колико је била пријава у децембарској и јунској кампањи, а због сумње да се крши Закон о финансирању политичких активности?

- За оба изборна циклуса примили смо 81 пријаву против политичких субјеката, од којих се 34 односе на јунске изборе. Поступања по свим пријавама су завршена у законском року, а решења су објављена на нашем сајту. У кампањи у децембру покренули смо и девет поступака по службеној дужности и за њих донели решења. Сличан је и број поступака који су у току, а који се односе на јунске изборе.

Фото АСК

Да ли је и колико било пријава због функционерске кампање?

- У току кампања 2023. и ове године, због сумње на постојање повреде одредаба члана 50 Закона о спречавању корупције, поднето је укупно 56 пријава против јавних функционера, од којих смо за изборе прошле године изрекли 10 мера опомене. Током кампање за изборе одржане у јуну Агенција је у шест поступака утврдила да је јавни функционер поступио супротно закону и изрекла је меру опомене, у пет случајева је наложено функционерима да отклоне повреду закона, што су они у два случаја и учинили, док је у три случаја уручење у току.

Ваши посматрачи су били на терену...

- У току обе изборне кампање Агенција је ангажовала укупно 188 теренских посматрача, од којих у време јунских избора њих 30 у Београду, а и још 14 у пет градова у којима су се одржавали избори. У Новом Саду је било пет посматрача, колико и у Нишу, а у Суботици, Зрењанину, Панчеву и Чачку по један теренски посматрач. То су људи који су се пријавили на наш конкурс, прошли обуке, са некима сарађујемо више година и нико нема разлога да сумња у њихову стручност.

Какве су обавезе странака које су учестовале у изборним утакмицама?

- Сви имају обавезу да Агенцији поднесу прелиминарни и коначни извештај о трошковима кампање. Своју обавезу из 2023. испунило је 357 политичких субјеката за прелиминарне извештаје, а 371 за коначне. Када је реч о 2024. рок за прелиминарне извештаје је био 26. мај и ту обавезу је испунило 290 политичких субјеката. Све ове извештаје смо верификовали и објавили на нашем сајту. Кад буду објављени коначни резултати за јунске изборе почиње да тече рок од 30 дана за подношење коначних извештаја.

Током јунског изборног дана догодили су се и упади у кол-центре СНС, за које опозиција тврди да су незаконити...

- Добили смо велики број дописа с питањем да ли су током кампање кол-центри дозвољена активност по Закону о финансирању политичких активности. У закону је јасно наведено које активности подразумева кампања, а чији је циљ да се представи програм, учесници и да се бирачи позову да за њих гласају. Кол-центри нису законом забрањени, а они се могу организовати и за истраживања јавног мњења, рад са бирачима и чланством...

Фото АСК

Шеф делегације у Стразбуру

ПРЕДВОДИТЕ делегацију Србије на заседању Групе држава против корупције Савета Европе...

- Да, делегација у којој су и представници Владе, Министарства правде и МУП, биће од 17. до 21. јуна у Стразбуру. На заседању ће бити разматран Нацрт извештаја о усклађености Србије са препорукама ГРЕКО и мерама предузетим за испуњење 24 препоруке које је наша земља добила у Петом кругу евалуације. То се односи на спречавање корупције и унапређивање интегритета у оквиру органа централне власти, односно на највишим извршним функцијама и органа за спровођење закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)