ОД РАКА ОБОЛЕЛО 40.000 ЉУДИ: Последице НАТО бомбардовања СРЈ 1999 - уместо да се смањује, број канцера све већи

В. Црњански Спасојевић

11. 06. 2024. у 13:24

ЗА две деценије од НАТО бомбардовања, од 1999. до 2018. године, забележен је значајан пораст броја оболелих од малигних болести у Србији. Према подацима Регистра за рак, 1999. било их је 19.000, потом 2018. око 30.000, а 2021. број је достигао 40.000!

ОД РАКА ОБОЛЕЛО 40.000 ЉУДИ: Последице НАТО бомбардовања СРЈ 1999 - уместо да се смањује, број канцера све већи

Фото З. Јовановић

Ове податке изнела је донедавна министарка здравља проф. др Даница Грујичић на представљању Декларације о потребним мерама санације последица НАТО агресије на СР Југославију, које је организовала Иницијатива за утврђивање последица НАТО бомбардовања.

- Анализа смртности од малигнитета такође је показала значајан пораст. Имамо око 12.000 оваквих случајева у 1999. години, око 15.000 у 2018. години, да би 2021. број премашио 20.000. Анализа смртности од малигних болести показује да је Србија на првом месту у Европи, иако никада није било оволико нових лекова и оволико апарата за дијагностику. Држава улаже у лечење, а смртност нам расте. Иза Србије налазе се Хрватска, Црна Гора и Мађарска. Зашто прва места заузимају баш земље региона и шта је то што може да објасни ову појаву? Дубоко смо убеђени да је у питању нуклеарно-хемијско загађење из 1999 - сматра Грујичићева.

Да би осиромашени уранијум могао бити иницијатор малигних обољења указује и то што је прво порастао број оболелих од леукемије и лимфома, а зна се да се последице нуклеарне катастрофе прво одражавају на коштану срж и имуни систем. Грујичићева је навела и уочен велики пораст аутоимуних болести. У 2019. број је износио 27.000, а има их бар дупло више.

Неопходно је утврдити и здравстевно стање војника који су били изложени дејству муниције са осиромашеним уранијумом, али и оних делова наше земље који су претрпели тешко хемијско оштећење, као што су Панчево, Бор, Крагујевац и Нови Сад, које је УНЕП (Програм УН за заштиту околине) 1999. прогласио небезбедним за живот.

Фото З. Јовановић

 

Иначе, у Декларацији иницијатори сугеришу да се покрене државни пројекат и сагледају ефекти предузетих мера у протеклих четврт века, али и да се крене у нова истраживања. То би значило попис свих локација бомбардованих убојитим средствима која остављају дуготрајне штетне последице по здравље људи, земљу, воду, ваздух и вегетацију, са фокусом на муницију са осиромашеним уранијумом и загађујуће материје ослобођене из уништених индустријских објеката и трансформатора. Неопходан је и приступ подацима мониторинга животне средине које су релевантни органи обављали током НАТО бомбардовања, накнадна контрола ефеката чишћења и санације бомбардованих локација, ревизија база података о здрављу становништва и стању животне средине пре и после 24. марта 1999.

На основу добијених података, требало би формирати националне научне пројекте за истраживање узрочно-последичних веза између штетних агенаса и утицаја на здравље, и одредити епидемиолошке студије на угроженим локацијама, као и мере ремедијације (санације загађења).

Фото Танјуг

Даница Грујичић

Др Јагош Раичевић истакао је да сви грађани имају право да не трпе последице НАТО бомбардовања, које се не своде само на контаминацију осиромашеним уранијумом, већ и пираленом или на пример живом. Влади је достављен елаборат са конкретним предлозима.

Генерал Слободан Петковић, специјалиста атомско-биолошко хемијске одбране, тврди да је 1999. на териотији СРЈ и Србије вођен радиолошки и хемијски рат. У току и после агресије, предузете су мере које су прописивали одговарајући протоколи. Идентификовано је стање на гађаним рејона Бујановца, Прешева и Врања, а војска и Институт "Винча" су организовали деконтаминацију терена, која није завршена. Цивилне институције су спровеле хемијску деконтаминацију појединих локалитета. Године 2000. на ВМА се почело и са праћењем здравља припадника јединица које су боравиле на том подручју, али је и тај процес заустављен.

Фото Д. Миловановић

- Током НАТО бомбардовања у нашу средину доспеле су супстанце погубне по сав живи свет. САД и друге НАТО земље водиле су против нас специјални рат тако што су циљано гађале постројења и складишта хемијске индустрије. НАТО алијанса извршила је екоцид и затровала земљиште и воду за хиљаде наредних година, и напала генетски код биљака, животиња и људи. Искоришћене су тоне и тоне токсичног осиромашеног уранијума, чије је време полураспада око четири милијарде година, што значи да је ту за сва времена - казала је др Милица Томашевић, додавши да не постоји дозвољена доза радиоактивности која неће изазвати генетске мутације. Према једном извештају УН, Крагујевац је идентификован као једна од високозагађених области, а 2020. године и даље су биле повишене концентрације у односу на европске земље. Извештај ЦИА за 2023. годину, пак, каже да је од 226 земаља у свету, Србија друга по броју умрлих од канцера.

Проф. др Александар Ћорац подсетио је да су потписници Декларације десетине професора, генерала, академика, инжењера, "обичних" људи, а потписи су скупљени за три и по дана и прикупљање се наставља.

БРИНУ И НАКНАДНА МЕРЕЊА

ПРЕМА речима др Зорке Вукмировић, велики мултидисциплинарни тим недавно је мерио контаминацију у Крагујевцу на истим тачкама на којима је мерена непосредно после бомбардовања и утврђени су и даље високи нивои пиралена. У Лепеницу се приликом гађања "Заставе" излило чак 1.100 кг ове материје. У панчевачки канал је испуштено осам тона живе. Иако је проглашен очишћеним, последње анализе ово доводе у питање.

- Млади рођени после ових дешавања изложени су последицама, а биће изложена и њихова деца - казао је Ћорац.

Чуло се и да пирален није нестао из Лепенице и Топчидерске реке, као и да је држава платила пројекте чишћења ове хемикалије, што није ваљано обављено, па су пљуштале и тужбе. Када је у питању осиромашени уранијум, он се, тврде стручњаци, може превести у облик који није покретљив у животној средини и остаће у земљишту као природан уранијум, који иначе постоји свуд око нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

МАЂАРСКА ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

23. 07. 2024. у 21:46

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (1)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?