СРБИЈИ СЕ СПРЕМА НЕВРЕМЕ ВЕКА? Још један услов и над нашим небом створиће се разарајући облак суперћелијске олује

Novosti online

06. 06. 2024. у 11:45

ПРОШЛЕ године били смо у прилици да се суочимо са суперћелијским олујама и њеним разорним последицама, и од тада од ње страхујемо јер стручњаци упозоравају да глобални пораст температуре доприноси порасту оваквих олуја.

СРБИЈИ СЕ СПРЕМА НЕВРЕМЕ ВЕКА? Још један услов и над нашим небом створиће се разарајући облак суперћелијске олује

Фото: Профимедиа

Ових дана у атмосфери се прилично закувало и само још један услов фали па да се на нашем небу створи разарајући облак.

Поремећаје климе осећамо већ дуже време и тек што је лето започело нови метеоролошки циклус, од 1. јуна, пред нама је и први топлотни талас који ће обележити температуре ваздуха до 35 степени Целзијуса, што је један од предуслова за појаву јаких олуја.

Метеоролог Иван Ристић каже за „Блиц” да у Србију у четвртак стиже тропски талас, који су Италијани назвали Сципионе, и да ће наредних неколико дана, до понедељка увече уз тропских 35, осећај бити као да је 36-37 степени, јер ће због повећане влаге бити и јако спарно.

- Температура Јадранског мора је тренутно од 21 до 24 степена и у овом тренутку не треба очекивати суперћелијске олује, али свакако могу настати класичне олује које личе на суперћелијске. Обичне олује имају слабије ветрове у односу на суперћелијске које прати ветар и до 200 км/х. Невреме које смо имали пре неколико дана имало је акценат на граду, док је мањи акценат био на ветру. Уз суперћелијску иде и град и разорни ветар који је много опаснији од града. Да би дошло до суперћелијске олује Јадранско море мора да се загреје до 27 степени Целзијуса – каже Иван Ристић.

Температура мора + пијавице + плус влага = суперолуја

Према његовим речима, када море достигне температуру од 27 степени, пијавице које се јаве су попут „пумпи” које усисавају влагу и преносе ту влагу у облаке, што повећава потенцијал за настанак суперћелијских олуја.

- Дакле, температура Јадранског мора и влага у атмосфери су трик који доводи до јаке суперолује. Тренутно смо у периоду када може бити олуја и пијавица, али још увек нисмо у периоду погодном за настанак суперћелијске олује све док се довољно не загреје Јадранско море – објашњава Ристић.

Подсећа да је прошле године температура мора била око 30 степени, што је подстакло да уз друге услове настану суперћелијски облаци који су дуговечни ротирајући олујни облаци, системи великих, пространих размера.

Фото: Профимедиа

Водена пара је гориво за олује, а када видите перјаницу из облака - бежите!

- Пречник суперћелије се креће између 20 и 50 километара, а може трајати и до неколико сати. Често су извор екстремних временских појава као што су олујни ветрови, град, поплаве, чак и торнада. Главна разлика између олује и олује суперћелије је присуство смицања ветра са висином. У јужном делу Европе и широм Балканског полуострва, током јула и почетком августа 2023. постојали су повољни услови за формирање оваквих олуја. Имали смо веома топао и нестабилан ваздух пун водене паре, који је „гориво” за олује – каже Ристић.

Напомиње да је температура мора од 27 степени праг који условљава урагане, јаче тропске циклоне и све јаче појаве. Пре 27 степени не може да се догоди ништа од тога, осим што локално долази до олуја и невремена.

- Када се види перјаница из облака, као перце, не мора да иде до доле, то значи да је то област јаких ветрова и да је треба избегавати. То није суперћелијска олуја, суперолуја ротира и изгледа сабласно - каже Ристић.

Загревање је извор непогода

Да је Србија под утицајем климатских екстрема због глобалног загревања потврђује и наш чувени климатолог проф. др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета у Београду, а међу више екстремних појава на које упозорава су и јаке олује попут суперћелијских.

Како је недавно говорио, глобално загревање утиче на чешће непогоде попут суперћелијских олуја, пијавица или појаву „пустињског ђавола“ и повећава ризик од тога. Када дође до формирања олујног невремена, било ког, свет који је топлији омогућава да све врсте олуја буду разорније него пре, а разлог је што у топлији ваздух може да стане 7 одсто више водене паре, а када су океани топлији, онда испарава више воде.

- Топлија планета значи да имамо и топлије океане. Ако су топлији, испарава више воде са површине, а атмосфера, која је сада у просеку топлија за 1 степен може да прими 7 одсто више водене паре која је погонско гориво за све олује, па и за суперћелијске. Ако олуји дате већу количину водене паре, она ће да се развије брже, дуже ће живети, прећи ће већу раздаљину док буде трајала, око ње ће се формирати јачи ветрови, продуковаће већу количину падавина за краће време, продуковаће потенцијално више града – рекао је Ђурђевић.

Имамо снажније олује него пре

Истакао је да живимо у атмосфери која подржава снажније и разорније олује него олује које смо имали у прошлости. То не значи да ће “свака олуја која настане да буде разорна као што је била прошле године, али неке ће бити разорне као 2023. године”.

Фото: Профимедиа

Свако лето носи ризик од суперћелијских олуја

Говорећи о временским приликама током првих шест месеци ове године, рекао је да је почетак године био изузетно топао, као и јесен и зима, и да се очекује лето са температурама изнад просека.

 - Оно што је постало карактеристично за нашу земљу су топлотни таласи који се појављују у току лета, којих је у прошлости било значајно мање него данас, и које можемо очекивати и надолазећег лета. Свако лето које пред нама је потенцијални ризик да имамо и суперћелијску олују. Тренутно не знамо да ли ћемо овог лета имати такву појаву, пошто се о олујном невремену може прогнозирати тек неколико дана пре него што наступи. Тако да не можемо тако пуно унапред да видимо. У наредних 10-15 дана сигурно нећемо имати, не би требало да имамо нека јача невремена – рекао је Владимир Ђурђевић гостујући у „Јутарњем програм” РТС-а.

После тропског таласа нова нестабилност

Метеоролог аматер Марко Чубрило у најновијој временској прогнози најављује да је пред нама стабилно и све топлије време уз праве летње врућине, али да ново освежење уз грмљавинске пљускове постаје изгледније око 11. јуна.

- Од четвртка до око наредног уторка биће претежно сунчано и сваким даном све топлије. Максимуми ће бити прво од 23 до 32, затим од 25 до 34 степена Целзијуса, што је знатно изнад просека за овај део године и пред нама је први јачи, топао талас овог лета. Модели још нису сложни по питању развоја синоптике око 11. јуна, али велика већина прорачуна око тог датума симулира спуштање нестабилног и осетно свежијег ваздуха те би период према средини месеца требало обележити променљиво и свежије време уз температуре око просека – каже Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: ВУЛКАН ГРИНДАВИК У НОВОЈ ЕРУПЦИЈИ: Погледајте снимак лаве

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ Нова забрана - ови руски шпијуни и саботери не могу на Олимпијске игре Париз 2024!