ПАДОБРАНЦИ БРИЉИРАЛИ НА ГРЧКОМ КУПУ: На "Падобранском триатлону 2024" на аеродрому Хортеро Ненад Кузмановић убедљиво постао шампион

Д. И. В.

29. 04. 2024. у 10:00

ДОЂОХ, видех, победих - написао је Јулије Цезар римском Сенату након што је постигао брзу победу у свом кратком рату против Фарнака Другог у бици код Зела, а нешто слично кроз смех и посебне падобранске шале испричали су и гости "Новости" - генерал Јелисија Радовановић, пуковник Ненад Кузмановић и Миодраг Кастратовић, секретар Падобранског клуба ветерана 63. падобранске "Архистратиг". Они су данас резервисти, а донедавно су били ослонац Војске Србије.

ПАДОБРАНЦИ БРИЉИРАЛИ НА ГРЧКОМ КУПУ: На Падобранском триатлону 2024 на аеродрому Хортеро Ненад Кузмановић убедљиво постао шампион

Фото Војска Србије

Некадашњи команданти 63. бригаде Радивојевић, Кузмановић и пуковник Видоја Ковачевић прошлог викенда такмичили су се на аеродрому Хортеро на "Падобранском триатлону 2024" који је организован у знак сећања на њиховог падобранца Пападопулоса Константиноса и - победили.

Кузмановић је био најбољи у групном резултату у све три дисциплине, скок, трчање на миљу и гађање, док је генерал Радивојевић био трећи стрелац, а свеукупно он и Видосав Ковачевић били су трећи и у трчању. Заједнички резултати српске тројке донео им је тријумф на Панхеленском купу.

- Није лоше за резервисте - шалио се Миодраг Кастратовић из "Архистратига" на почетку, док га генерал Јелисија "Јенки", није "пресекао" погледом:

- Такмичење је било озбиљно у организацији чланова клубова Панхеленске федерације специјалних снага (П.О.Е.Д.) а успешно га је организвао Hellenic кomando падобрански клуб (ЛЕКАЛ) из Пиерије. Дали смо све од себе јер и као гости такмичари и као домаћини трудимо се да будемо први - објаснио је генерал Јелисија.

И као што бива код Срба, нису могли да приме награде трећег неформалног дана грчког падобранског Купа јер су морали на авион друге вечери. Награде ових дана очекују поштом.

- Мај је за 63. падобранску месец великих догађаја када и ми узимамо улогу домаћина - најављује Падобрански куп "Скок пријатељства" пуковник у резерви Кузмановић.

Од 15. до 19. маја на спортском аеродрому "Лисичји јарак" у Београду окупља се елита из региона, али и "падобранско братство" из целог света. Око 200 падобранаца, углавном војних, такмичиће се и дружити у миру под покровитељством наше државе и 63. падобранске бригаде.

Шампион Кузмановић, чувена "небеска видра", објашњава укратко и како су наши резервисти победили у Грчкој:

- Ми смо навикли да се споразумевамо очима. Када ја пуцам у мету, Јелисија гледа где иду меци и мери одступање. Израчуна ветар и подеси себи нишан. Онда пуца "генералски" - не у главу која носи највише поена, него у труп мете који је шири циљ. Шта он ради на стрелишту, "препише" Видосав и тако будемо укупно први.

Падобранци 63. бригаде ће на Златибору 12. маја на Светог Василија обележити две деценије од када су њих 12 постигли светски рекорд у групном скоку без кисеоника са висине 9.205 метара. Тада су се винули са неба изнад Батајнице, а у њиховом тиму је била и једна дама - заставник Радмила Ђурић.

СРПСКО-РУСКИ РЕКОРД

СВЕТСКИ падобрански рекордери 2004. постали су, сем Јелисије Радовановића,Небојше Кузмановића и Радмиле Ђурић и: Небојша Јандрић, опитни падобранац Војске Србије, заставник прве класе Радослав Кораћ, заставник Иван Ђорђевић, заставник Синиша Мићић, капетан полиције Горан Пановић, заставник полиције Игор Жмирић, падобранац Огњен Ганић, падобранац Слободан Марковић и падобранац Слободан Терзић. Са друге стране, посада авиона која је "изашла" на 9.205 метара и даље је рекордер руске фабрике ваздухоплова "Антонов" у класи АН-26, јер се ниједан њихов овакав авион никад није толико попео.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги