У ЈУНУ НОВИ КОНКУРС ЗА СПЕЦИЈАЛЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Мојсиловић: Циљ је да се обучи 5.000 професионалаца за кризне ситуације

Марија Стевановић
Марија Стевановић

24. 04. 2024. у 11:40

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић изјавио је да се активности у вези с „Пројектом 5000“ одвијају планираном динамиком, да је већ сада тај пројекат дао одличне резултате и да су способности специјалних снага војске на највишем нивоу од настанка овог типа јединица.

У ЈУНУ НОВИ КОНКУРС ЗА СПЕЦИЈАЛЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Мојсиловић: Циљ је да се обучи 5.000 професионалаца за кризне ситуације

Фото: Новости

Он је за „Политику“ казао да је циљ пројекта који је настао као резултат процене да је неопходно унапредити способност за извођење специјалних операција, да Војска Србије располаже са око 5.000 посебно опремљених и обучених специјалаца на које Србија може да се ослони у превенцији и хитном одговору на кризе и претње по безбедност државе и грађана.

- Реализацијом пројеката биће знатно унапређени капацитети Војске Србије за вођење специјалних операција на копну, у ваздуху, на води и под водом, применом неконвенцијалних тактика, метода и опреме, чиме се Србија сврстава у мали број земаља с оваквим способностима - рекао је Мојсиловић.

Фото: Министарство одбране

Он је навео и да је у првој фази проширена формација наших специјалних јединица првог нивоа - 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“, а знатно су ојачане и извиђачке јединице у бригадама копнене војске.

- Реализовали смо и пријем кандидата у јединице првог нивоа у два циклуса, као и пријем нових припадника у друге јединице путем путем јавних и интерних конкурса - рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Мојсиловић је најавио да ће у јуну бити расписан нови конкурс за пријем професионалних војника у 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“, као и да се ови састави, али и 63. падобранска бригада, упоредо ојачавају у официрима, подофицирима и професионалним војницима из других јединица Војске Србије.

ФОТО: Новости

- Паралелно са доградњом и повећањем бројног стања, специјалне јединице опремамо савременим наоружањем и војном опремом, од новог стрељачког наоружања, преко оптоелектронске, заштитне балистичке опреме, противоклопних и беспилотних система, до нових специјалних возила - рекао је он.

Истакао је и да професионални војници имају сва права и обавезе који проистичу из њиховог статуса професионалних војних лица на одређено време у складу са Законом о одбрани, Законом о Војсци Србије и другим прописима.

- Чињеница да су професионални војници запослени на одређено време, без обзира на то што се њихови уговори могу могу обнављати док не стекну услове за пензију у складу са републичким прописима, носи са собом дозу неизвесности и Војска Србије ће предложити одређена решења, којима би, осим што би они добили већу сигурност, били унапређени и њихов статус и материјални положај - рекао је Мојсиловић.

Према његовим речима, мора се водити рачуна и о старосној структури Војске Србије, пре свега војничког састава, пред којима су психофизички најзахтевнији задаци и зато је због успеха у операцијама, неопходно имати млађи састав у напону физичке снаге.

Мојсиловић је казао и да регионална сарадња оправдано представља један од приоритета међународне сарадње Војске Србије, јер заједничке активности са земљама у суседству доприносе јачању међународног поверења и разумевања, а самим тим учвршћују и мир и стабилност у окружењу, а и предуслов су за одржив развој и општи напредак.

- Војска Србије има врло динамичну и садржајну сарадњу са већином земаља региона, о чему говори чињеница да смо само прошле године угостили начелнике генералштабова Бугарске, Мађарске, Румуније и Северне Македоније, док сам ја био у посети Румунији и Мађарској на позив начелника ових земаља - рекао је Мојсиловић.

Додао је и да са оружаним снагама земаља региона Војска Србије сарађује у свим областима од заједничког интереса, што су најчешће активности обуке, школовање и усавршавање и експертски разговори.

БОНУС ВИДЕО:

"НОВОСТИ" СА ПЕШТЕРА: Завршена велика војна вежба "Вихор 2024"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)