СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У ВЕЗИ СА ПЕНЗИОНЕРСКИМ КАРТИЦАМА: Тиче се бесплатних услуга, важно је за све

Милица Шкорић
Милица Шкорић

24. 04. 2024. у 09:00

ПЕНЗИОНИСАНИ су највише заинтересовани за снижења на лекове, прехрамбене производе, кућну хемију и техничку опрему, али и услуге културних институција и спортске активности.

СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У ВЕЗИ СА ПЕНЗИОНЕРСКИМ КАРТИЦАМА: Тиче се бесплатних услуга, важно је за све

Фото: Н. Живановић

У наставку очекује вас свеобухватан водич о пензионерским картицама: чему су намењене, како се пријавити, где их добити, како поднети захтев и какве погодности нуде.

Шта је пензионерска картица и како је користити

Пензионерска картица је специјална картица која пружа различите погодности и попусте старијим грађанима. Користи се за остваривање снижења на различите производе и услуге, као што су лекови, прехрамбени производи, кућна хемија, техничка роба, услуге културних институција и спортске активности. Да бисте користили пензионерску картицу, обично је потребно да је претходно аплицирате код надлежних институција или организација. Након добијања картице, једноставно је предочавате приликом куповине или коришћења услуга како бисте остварили попусте и погодности које су вам доступне као пензионеру.

Процес пријављивања за пензионерску картицу

Да би пензионер добио своју пензинерску картицу мора да се пријави и то електронски, искључиво преко апликације Фонда ПИО, која је доступна на сајту Фонда www.пио.рс и може јој се приступити с кућног рачунара, таблета или мобилног телефона. Пензионери којима је једноставније да дођу на шалтере Фонда ПИО пријавиће их запослени фонда, преко исте апликације.

Како су казали за Б92.нет из Фонда ПИО, пријава је максимално поједностављена и потребно је само унети податак о

јединственом матичном броју и број мобилног телефона или имејл адресе за будућу комуникацију, односно обавештење да је картица израђена и где је могу преузети. Осим тога, приликом пријаве пензионери се опредељују да ли ће или не дати сагласност на додатну обраду података ради обрачуна бодова којим се остварују бенефити у појединим институцијама и установама.

Никаква додатна документа и докази се не прилажу, јер је апликација Фонда ПИО за пријаву повезана са базом корисника

и ако је неко пензионер – пријава ће бити прихваћена, односно ако није у исплатној бази Фонда ПИО – пријава неће бити прихваћена, објаснили су нам из Фонда ПИО.

Где извадити пензионерску картицу

Пензионерске картице, уз важећи лични идентификациони документ, преузимају се у организационој јединици Фонда која кориснику пензионерске картице врши исплату оствареног права. Преузимање пензионерске картице корисника права расељеног лица са територије АП Косово и Метохија, врши се у организационој јединици Фонда према месту пребивалишта, односно боравка корисника пензионерске картице.


Пензионерску картицу корисник права може преузети лично, преко законског заступника или пуномоћника.

Лице које преузима пензионерску картицу дужно је да потпише Изјаву о преузимању пензионерске картице.

Када ваша картица буде персонализована, добићете поруку на мобилни телефон да је можете преузети у филијали, служби филијале или испостави најближој по месту пребивалишта. Напомињемо да је Фонд увео и могућност доставе картица преко Поште, као препоручене пошиљке, тако да у овом моменту постоји и могућност доставе на кућну адресу.

Како преузети пензионерску картицу

Када ваша картица буде персонализована, добићете поруку на мобилни телефон да је можете преузети у филијали, служби филијале или испостави најближој по месту пребивалишта.

Подношење захтева за израду пензионерске картице

Прво, потребно је да посетите веб страницу ПИО фонда на адреси www.пио.рс.

Када се отвори веб страница ПИО фонда, пронађите икону названу "пензионерска картица" и кликните на њу. Када кликнете на ту икону, појавиће се нова страница Затим кликните на опцију "подношење пријаве". Када кликнете на опцију "подношење пријаве", отвориће се образац за унос података са назначеним пољима за унос тражених информација, као што су ЈМБГ, број мобилног телефона или мејл-адреса. Потребно је штриклирати две коцкице кликом миша, а затим притиснути плаво дугме "Пошаљи захтев". Након што кликнете на дугме "Пошаљи захтев", појавиће се нови прозор, који ће приказати унете податке попут ЈМБГ-а и броја телефона или мејл-адресе. Након провере тачности уноса, кликните на дугме "Потврди". Уколико сте регистровани у бази података фонда ПИО, добићете поруку "Успешно сте поднели пријаву". Ако се појави порука "Нисмо Вас пронашли у бази података", то значи да се унети подаци не поклапају са подацима у бази фонда ПИО, те је потребно лично посетити матичну филијалу/службу ради провере података и подношења захтева за пензионерску картицу.

Попусти и погодности које можете остварити уколико сте власник пензионерске картице

Попусти и погодности које можете остварити уколико сте власник пензионерске картице укључују различите бенефиције које су доступне у многим продавницама, ресторанима, јавном превозу, биоскопима и другим местима. На пример, можете остварити попусте на куповину хране, лекова, кућних потрепштина, одеће и обуће, као и на услуге попут фризерских салона, козметичких третмана и путовања. Такође, пензионерска картица вам може омогућити бесплатне или снижене улазнице за културне догађаје, позоришне представе, концерте и спортске манифестације. Ове погодности често зависе од партнерства са локалним фирмама и институцијама и могу варирати у зависности од региона.

Шта је потребно знати о пензионерској картици

Пензионерска картица представља посебан документ намењен пензионерима који омогућава различите привилегије и олакшице приликом куповине и коришћења услуга. Пензионерска картица пружа пензионерима прилику да остваре попусте на различите производе и услуге, олакшавајући им финансијско управљање у пензионерским годинама. Важно је редовно користити картицу како бисте искористили све погодности које нуди.

Мобилна апликација

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање је позвао све кориснике пензионерских картица да преузму апликацију "Пензионерска картица" на свом мобилном уређају. Апликација је бесплатна и једноставна за коришћење и омогућава корисницима да пронађу информације о местима где могу искористити пензионерске картице, као и о висини попуста које даваоци погодности пружају. Такође, апликација омогућава корисницима да прате стање бодова, прочитају најновије вести и добију одговоре на честа питања о картицама. Бодови које корисници сакупљају могу се искористити за додатне погодности, али се не могу заменити за новац.

БОНУС ВИДЕО: ПЕНЗИОНЕРСКЕ КАРТИЦЕ - Са директором ПИО посетили смо најстарије суграђане

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РАЈ НА ЗЕМЉИ! У овом месту летују туристи из иностранства, а сада је доступно и Србима

РАЈ НА ЗЕМЉИ! У овом месту летују туристи из иностранства, а сада је доступно и Србима

ЖЕЛИТЕ одмор који ће испунити ваша висока очекивања? Имамо решење за вас! Замислите место где се историја сусреће са бескрајном лепотом природе, где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а кристално чисто море позива на потпуно опуштање…

26. 05. 2024. у 16:00 >> 16:00

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и унуци - Ја сам их отхранила! (ВИДЕО)

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и "унуци" - "Ја сам их отхранила!" (ВИДЕО)

МОМАК из Бијељине насмејао је регион када је на матурској вечери Пољопривредне и медицинске школе, за разлику од својих вршњака, дошао у нешто необичнијој одећи.

27. 05. 2024. у 09:15

Коментари (0)

НА САМО ОКО 2 САТА ЛЕТА ОД ВАС: Никад повољније летовање на афричком Медитерану!