СУТРА ПРОСЛАВЉАМО СВЕТИХ СЕДАМ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ХЕРСОНСКИХ: Према народним веровањима ово никако не радите

Ђорђе Грмуша
Ђорђе Грмуша

19. 03. 2024. у 18:12

СРПСКА православна црква сутра слави светих седам свештеномученика Херсонских.

СУТРА ПРОСЛАВЉАМО СВЕТИХ СЕДАМ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ХЕРСОНСКИХ: Према народним веровањима ово никако не радите

Фото: СПЦ

Српска православна црква данас слави седам свештеномученика Херсонских, Василија, Јефрема, Евгенија, Елпидија, Агатодора, Етерија и Капитона. 

У разна времена сви они су били епископи у Херсону. Сви су страдали од неверника, било од Јевреја, или Грка, или Скита (једино је Етерије умро мирно). Сви су они одлазили у те дивље стране као мисионари, слани од патријарха јерусалимског. Били су мучени и страдали су зарад Исуса Христа.

Василија су Јевреји оптужили након што је васкрсао сина неког кнеза. Везали су га за ноге и вукли су га градским улицама док није испустио душу. Јефрем је био посечен мачем. Евгеније, Елпидије и Агатодор су бијени штаповима и камењем док нису умрли. Етерије је живео у време Константина Великог, те је у слободи и миру управљао Црквом, саградио велики храм у Херсону, и сконча мирно.

Кад је Капитон послат за епсикопа дивљи Скити су од њега тражили знак како би почели да верују. Предложили су му да уђе у огњену пећ и ако не изгори, сви ће поверовати у Христа. Капитон је ушао у пећ са вером у Бога. На себе је ставио омофор архијерејски. У пламену је био око сат и изашао је без икакве повреде ни на телу ни на оделу.

Тада су сви повикали: "Један је Бог, Бог хришћански, велики и силни, који сачува служитеља свога у пећи огњеној!". И цео град и околина су почели да се крсте. Капитона су ухватили на реци Дњепру неки Скити и удавили га у реци. Према народним веровањима данас не ваља да се шије, а ваља да се среди кућа.

 ДР НОВОСТИ: Како бити емоционално интелигентнији? 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација