ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА НА ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО: РХМЗ објавио детаљну сезонску прогнозу по месецима

Novosti online

23. 02. 2024. у 08:43

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је сезонску прогнозу до августа ове године у којој се наводи да ће летњи месеци у Србији ове године бити просечно топлији.

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА НА ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО: РХМЗ објавио детаљну сезонску прогнозу по месецима

Фото: Депоситпхотос

Наиме, према њиховој прогнози март ће у већем делу наше земље бити топлији и просечно влажан, док ће у Војводини и Тимочкој Крајини бити топлији и влажнији месец. Могући су слаби или умерени јутарњи мразеви.

- Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5,6ºС. Средња максимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13,4ºС - наводи се у прогнози и додаје:

- У већем делу Србије месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око шест мм вишим, а у Војводини и Тимочкој Крајини биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 47 мм.

АПРИЛ

Према сезонској прогнози април ће бити топлији и просечно влажан месец, а у првој декади је могућа појава слабог или умереног јутарњег мраза.

- Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 10,2ºС. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1,0ºС до 2,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19,3ºС - наводи РХМЗ и додаје: - Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 54 мм.

МАЈ

Мај ће у већем делу Србије бити просечно топао и просечно влажан, а у Југоисточној Србији просечно топао и влажнији мај. Мајске кише.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13,5ºС. Средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 24,1ºС. Месечна сума падавина у већем делу Србије током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 мм нижим, а у Југоисточној Србији бити изнад вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 57 мм.

ЈУН 

Према најави РХМЗ-а, у већем делу Србије јун ће бити топлији и просечно влажан, а у Војводини топлији и мало сувљи јун.

- Средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16,9ºС. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,6ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27,4ºС - пише у сезонској прогнози:

- У већем делу Србије месечна сума падавина током јуна биће у границама висшегодишњег просека са вредностима око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 50 мм.

ЈУЛ

Топлији и просечно сув јул. Могућа појава топлотних таласа, пише РХМЗ.

Фото: D. Milovanović

- Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19,0ºС. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30,3ºС. Средња месечна сума падавина током јула биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 7 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 34 мм.

АВГУСТ

Август ће у већем делу Србије бити топлији и сувљи, а у Војводини и Западној Србији топлији и просечно влажан јун. Топлотни таласи.

Фото: Новости

Tekst potpisa

- Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18,9ºС. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,9ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30,7ºС - пише РХМЗ и додаје: - Месечна сума падавина током августа биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима око 10 мм нижим, а у Западној Србији биће испод вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 38 мм.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

Коментари (0)

ШЕШЕЉ ОТКРИО НАЈВЕЋУ ТАЈНУ НАТО ОПОЗИЦИЈЕ: Очигледно је да се води борба за превласт