"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Тинејџере трују без икаквих последица

Ј.Д.Љ.

21. 02. 2024. у 09:46

Прекршајни суд у Београду је прошле године, по пријави, због точења алкохола малолетницима казнио правоснажно само једно правно лице са 300.000 динара и једно одговорно лице са 30.000 динара.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Тинејџере трују без икаквих последица

Фото Shutterstock

Обојица окривљених платила су и трошкове судског поступка од по 10.000 динара, изјавила је, за "Новости", председница ове правосудне установе Оливера Ристановић. 

На питање како је могуће да је само двоје "зарадило" казну, у граду који има на стотине клубова и кафића које често посећују и малолетници, Ристановићева је објаснила да је тако јер је у суд стигла само једна, односно две пријаве, по којима је и поступано. 

Овај поражавајући податак можда и најбоље одсликава зашто су угоститељи, али и сви други који продају алкохол, опуштени кад је реч о овом проблему, који дође у жижу јавности тек када се догоди неки случај, у којем се, као прошле недеље, чак 33 младих отрује "жестином". На сву срећу, дванаесторо њих, који су са журке у клубу "Синер" завршили на ВМА на детоксикацији на време су збринути, а затим пуштени кући на даљи опоравак. Засад нико још није процесуиран. 

Дан после немилог догађаја који се збио у ноћи између 14. и 15. фебруара, у јавности је пласирана информација да је полиција, наводно, поднела прекршајну пријаву против Н. Б. (23), организатора журке у клубу "Синер", због точења алкохола малолетницима. 

- Не искључујем могућност да је, заиста, против неке особе написана прекршајна пријава због наводне продаје алкохола малолетницима, али она још није стигла у суд - наглашава Ристановићева. - Кад се то буде догодило, суд ће поступити по закону и уколико се утврди нечија кривица, сасвим сигурно изрећи и одговарајуће санкције. 

Према првим информацијама, наводно пријава гласи на организатора Н. Б. који је изнајмио простор за журку у клубу, што није неуобичајено и први пут, од како је "Синер" отворен крајем новембра прошле године. Те вечери, за Дан заљубљених, продато је наводно више од 600 карата, по цени од 2.000 до 3.000 динара, у зависноти од тога да ли је биран мањи или већи сепаре. О томе да ли је у клубу било малолетних особа организатор је рекао да "не зна", а дан после инцидента, преко "Инстаграма" су се огласили и из "Синера" са тврдњом да је простор те вечери био изнајмљен за приватну прославу, не наводећи и ко је "наручилац" и наглашавајући да управа са немилим догађајима који су потом уследили нема никакве везе. 

- Нисам полицајац да тражим и проверавам документа - наводно је новинарима, дан после инцидента, рекао Н. Б. - У питању је била приватна журка, а ја сам само посредник у организацији. Не желим више ништа да коментаришем, а ако ме надлежни органи буду позвали на разговор, сасвим сигурно ћу испричати оно што знам. 

У међувремену се огласило и Више јавно тужилаштво у Београду, које је саопштило да је формирало предмет како би се утврдиле све околности овог догађаја. За сада нису добили затражене информације, јер је случај још у домену предистражних радњи. 

ЧАК 14 ЧАШИЦА ЉУТЕ?

Како објашњавају стручњаци, количини алкохола у крви од 2,8 промила одговара отприлике попијених 14 чашица ракије или вотке. Да ли је пиће, заиста, продавано у клубу малолетним особама или су га пак деца сама унела унутра, утврдиће истрага. Такође, и о којем је тачно алкохолу реч и произвођачу, како би се утврдиле или отклониле сумње да је, како се верује, у поменутом пићу које су деца конзумирала, била већа количина шпиритуса. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)