ЧУВАМО ОБРАЗ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА: "Новости", сведок и тумач прошлости и садашњости

Д.Б.М.

17. 02. 2024. у 07:00

ТОКОМ седам деценија постојања "Вечерње новости" су биле сведок и тумач многих историјских догађаја, а кроз чланке, репортаже, коментаре осветљавале су све аспекте друштва, од политике до културе, од спорта до науке. Зато је, поред осталог, НИД "Новости" АД и њен матични лист понео највише признање - Сретењски орден првог степена, које је председник Александар Вучић прексиноћ уручио Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику.

ЧУВАМО ОБРАЗ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА:   Новости, сведок и тумач прошлости и садашњости

Фото: Printskrin

Истичући да су уредници и новинари "Новости" увек били ослоњени на рамена предака, Вучелић је нагласио да се тако све боље види и најбоље чува и њихов и образ потомака.

А, када је из старих ротационих машина изашао први број "Вечерњих новости", мало је ко могао да поверује да ће први "булеварски лист" бити зачетник нове ере у српском и југословенском новинарству. Још врућ од штампе, другачијег формата и садржаја, први "вечерњак" се појавио на улицама главог града, негде у сумрак 16. октобра 1953. године, у јеку Тршћанске кризе, која је озбиљно претила да уздрма земљу. Идеја о покретању листа "Вечерње новости" потекла је од познатог новинара, публицисте и историчара Владимира Дедијера, у то време главног уредника "Борбе". Рођен у једном даху, лист је добио име "Вечерње новости" и свог првог уредника Слободана Глумца, који је учио млађе колеге:

- Новинар је хроничар данашњег дана који, пишући о људима и догађајима, о тежњама и жељама, радостима и мукама, верно изражава једну стварност. Тако верну да генерације које долазе могу да разумеју и људе прошлог времена.

Чувари традиције

ПРЕДСЕДНИК Вучић је, присуствујући Свечаној академији поводом 70 година "Вечерњих новости", у октобру 2023. истакао да су "Новости" озбиљне новине које доносе проверене информације, које имају свој мирис и укус.

- "Новости" су новине које имају идеју - рекао је Вучић. - Новине које чувају националне и традиционалне вредности српског народа и српског друштва. У тешким тренуцима увек уз своју земљу. То је једна од ретких новина која баштини и чува наше ћирилично писмо.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Тираж првог броја био је 14.501 примерак. Имао је само осам страна. На улице су га изнели колпортери најављујући актуелне наслове и узвикујући: "Вечерње новости!" Од тог касног поподнева до данас, "Новости" су, служећи општем и националном интересу, читаоцу уручиле готово више од 5,5 милијарди примерака.

Биле су најтиражнији дневни лист некадашње СФРЈ, па и Балкана - тиражи су се редовно кретали око 410.000, а у време Брозове смрти достигнут је апсолутни рекорд: 812.854 примерка! Усред Титове Југославије, "Новости" су биле бунџија, сазивани су састанци ЦК због њих, један главни уредник је директивом смењен због скраћења Брозовог говора и "искакања" из курса Комунистичке партије.

Много времена је прошло, свет се изменио, а девиза "брзо, кратко, јасно", која је била сиже новинарског концепта "Новости", постала је императив новинарства. Из школе "Новости" изашао је велики број новинара, фото-репортера и уредника, који су без претеривања увели модерно новинарство код нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

А ПОСЛЕ АНТИСРПСКЕ ХИСТЕРИЈЕ: Албанци и Хрвати вређали Србе, па заиграли коло!