ЗАШТИТА НАСЛЕЂА ГЕНЕРАЦИЈА БУДУћНОСТИ: Државни архив Србије поводом 125 година постојања доделио признања заслужнима

Д.Б.М.

22. 12. 2023. у 11:54

ДРЖАВНИ архив Србије прославио је јуче 125 година постојања, што је била прилика да се уруче признања заслужним појединцима и институцијама. Председник Србије Александар Вучић добио је Златну плакету за изузетан допринос очувању историјског памћења и ширење свести о значају архива и архивске грађе, као и за успостављање праксе приређивања изложби докумената Државног архива Србије приликом посета страних државника, док је за редовно праћење и професионално извештавање о раду Архива "Вечерњим новостима" додељена Сребрна плакета, која је уручена Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику нашег листа.

ЗАШТИТА НАСЛЕЂА ГЕНЕРАЦИЈА БУДУћНОСТИ: Државни архив Србије поводом 125 година постојања доделио признања заслужнима

Фото: N.Skenderija

- Београд је уз Беч и Истанбул најреферентнији међународни архивски центар за историју Балкана, а уз Москву, Лондон и Вашингтон, међународно најмеродавнији архивски центар за историју Покрета несврстаних и епоху Хладног рата - истакао је др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије. - Годинама нам се из света поручује да прошлост није важна, и да документа нису потребна зато што се све зна. Не смемо да наседамо на такве поруке. Добро знамо како изгледају архиви, музеји, библиотеке у тим државама. Водиља сваке озбиљне стратегије у култури, мора да буде: Заштити наслеђено, јер то је гаранција да ће бити заштићено и оно што данас настаје.

Фото: N.Skenderija

 

ДАРОДАВЦИ

ПРОТЕКЛИХ година Архиву Србије поклоњена су вредна документа, књиге и уметничка дела. Међу дародавцима су Ружица Ђинђић, Предраг Марковић, некадашњи председник Скупштине Србије, Душан Михајловић, бивши министар унутрашњих послова, композитор Ивана Стефановић, књижевница и новинарка Наташа Марковић, Богољуб Шијаковић, некадашњи министар вера, Владимир Вилић, бивши директор "Телекома Србија"... А, Миомир Гаталовић, унук сликарке Љубице Цуце Сокић недавно је даровао богату заоставштину својих предака.

Поводом значајне годишњице, Архив Србије је доделио четири златне и 18 сребрних плакета. Међу добитницима су архиви Југославије, БиХ, Македоније, затим српске православне општине у Бечу и Трсту, Османски архив у Истанбулу, министар Никола Селаковић, амбасадори др Јасмина Митровић Марић, др Сима Аврамовић и други.

- Османски архив поседује више од 100.000 архивских докумената који се односе на Балкан. Ту грађу посматрамо као архивско наслеђе овог простора - нагласио је др Угур Унал, директор Генералне дирекције Државног архива Турске и додао да је највећи део дигитализоване грађе са простора Србије.

Фото: N.Skenderija

 

ПАПИР И МИКРОФИЛМ

 

- ТЕХНОЛОШКИ напредак доноси велике изазове архивистима и историчарима - нагласио је Перишић. - Дигитални свет донеће разноврсне олакшице, али, како народ каже, ватра је добар слуга а лош господар. Држава треба да нам помогне да сва електронска документа микрофилмујемо, јер је то у пракси једина доказана заштита архивске грађе од уништења. Ми, архивисти више верујемо папиру и микрофилму.

На свечаности су додељене традиционалне награде "Златна архива", др Јасмини Николић, директору пожаревачког архива и Велибору Тодорову, директору архива "Тимочка крајина", док су признање "Ђурђе И. Јеленић" за научни рад добили др Срђан Пирибатрић, др Смиља Марјановић Душанић и др Даница Поповић, уредници тематског зборника "Свети краљ Милутин: владар на раскршћу светова".

Изложбу "Уметничка збирка Државног архива Србије" отворио је Дејан Савић, саветник председника Србије. У уметничком делу програма учествовали су хор Дечјег културног центра Београд и Слободан Тркуља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)