ОПОРАВАК ТЕЖАК КАО ИНЦИДЕНТ: Нападнута професорка из Трстеника, годину дана после насиља које је претрпела у Техничкој школи (ФОТО/ ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

18. 11. 2023. у 18:00

- ИДЕМ на посао свакога дана и дајем све од себе - сведочи у исповести за "Новости" професорка Марија Стевановић, која је пре годину дана доживела насиље у Техничкој школи у Трстенику.

ОПОРАВАК ТЕЖАК КАО ИНЦИДЕНТ: Нападнута професорка из Трстеника, годину дана после насиља које је претрпела у Техничкој школи (ФОТО/ ВИДЕО)

Фото: С. Бабовић

- Ипак, није све исто као и пре него да догоди напад. Споро је текао опоравак, све се некако тешко одвијало. То је био тест за мене и цео систем. Остало је још само да крајем новембра Виши суд у Крушевцу размотри жалбе на првостепене одлуке о казнама два ђака.

Н.Ж.(18), који је професорки измакао столицу на часу и И.К.(17), који је снимао догађај, у међувремену су завршили школовање. Против обојице је Више јавно тужилаштво покренуло поступак због кривичних дела злостављање и мучење у саизвршилаштву, односно, у случају Н.Ж, и за кривично дело шумска крађа у саизвршилаштву. И обојици је првостепено изречена мера појачаног надзора органа старатељства.

М.М(19), најстарији виновник инцидента још у мају је потписао Споразум о признању кривице са Основним јавним тужилаштовм у Трстенику и изречена му је иста васпитна мера. Иако су се завршили пролонгирани дисциплински поступци у школи, Марија је морала у нову борбу и то за фонд часова. У школи где је доживела насиље на јесен ју је чекало само једно одељење.

- Данас радим у две библиотеке, у основним школама "Живадин Апостоловић" у Трстенику и "Свети Сава" у Читлуку, имам и наставу у Техничкој школи у Трстенику,као и допуну норме у библиотеци исте школе - набраја Марија.

Година борбе за  здравље

Претходну годину обележила је и борба за здравље, редовни одласци код лекара, разговори са психијатрима, психолозима. Ипак, најтеже је било прошлог новембра, када је јавност из "Новости" сазнала за цео инцидент.

- Тог дана, три актера инцидента су каснила на час - присећала се нападнута професорка. - Када су се прикључили на наставу, све се догодило, али, то нисам могла да очекујем. Само сам питала ученика, зар не зна да није пристојно да стоји некоме иза леђа и он је у тренутку измакао столицу. Други ученик који је био негде при крају учионице је пришао и снимао, а ту је био и трећи ученик.

Н.Ж. је измакао столицу, професорка је пала и ђаци су почели да се смеју. Све се то снимало мобилним телефоном у учионици, а материјал је убрзо завршио на друштвеним мрежама. Врло брзо је стигао и да Маријиног сина, који је у тренутку инцидента био у истој школи, и то у учионици преко пута кабинета енглеског језика. Марија је тек на инстистирање породице отишла код лекара, који су позвали полицију.

Огласили су се колектив школе, Ђачки парламент, родитељи, а физичко и дигитално насиље над професорком осудили су и Министарство просвете, синдикати. О положају наставника је почело више да се говори, што Марија сматра неком малом победом. Непрекидна експлоатација снимка у медијима целог инцидента из учионице, међутим, погоршала је њено здравље.

- Мени је од почетка, када се све десило, само била жеља да се што пре опоравим, вратим међу ђаке, као и да се то више никада не понови ни у једној учионици у Србији, да сви буду заштићени  - каже нам Марија.

БОНУС ВИДЕО - ПРОФЕСОРКА ИЗ ТРСТЕНИКА ПОНОВО ПРЕД ЂАЦИМА: "Полако савладавам страх и од саме просторије"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (1)

БИЋЕ ГРАДА И КИШЕ, РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Временска прогноза за суботу, 20. јул