ТЕСЛИН ДАН НА ЦЕЛОЈ ПЛАНЕТИ: Одлука Филозофског форума у Атини

Д.Б.М.

12. 11. 2023. у 07:00

НА Светском филозофском форуму у Атини и Делфима усвојена је "Декларација о Николи Тесли". Учесници сесије о славном проналазачу обавезали су се да ће се залагати за увођење међународног Теслиног дана кроз систем Уједињених нација. А, иницијатива подразумева стављање под заштиту Унеско, као светску културну баштину, последњу Теслину лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку из 1901. године. Представници из 53 земље једногласно су усвојили декларацију.

ТЕСЛИН ДАН НА ЦЕЛОЈ ПЛАНЕТИ: Одлука Филозофског форума у Атини

Тесла поред новог система трансформатора, Фото Музеј Николе Тесле

- Ово је важан корак да се крене према УН и Унеску - каже за "Новости" амбасадор Љиљана Никшић, која је била један од учесника Форума. - Велики број чланова Управног одбора Светског филозофског форума су бивши саветници Ирине Бокове, која је била председник Унеска. Ту су, такође, чланови делегација при Унеску из Русије, Кине, Велике Британије, САД... Председник Форума је Игор Кондрашин, бивши саветник Дмитрија Медведева, почасни председник Џефри Леве је био професор Филозофије на Кембриџу и Оксфорду, док је Николас Хаг, саветник краљу Чарлсу. Члан Форума је и председник лауреата Нобелове награде.

Осим прве међународне "Декларације о Николи Тесли", у његовој години покренуте су и иницијативе за оснивање Међународног глобалног Тесла комитета, Тесла фонда и Међународне Тесла награде у коме ће се налазити велики број нобелових лауреата и научника из више од 100 земаља света.

Амбасадорка Никшић је доделила Светском филозофском форуму титулу Тесла амбасадора коју је установио први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, поводом Теслине године. А, Форум је постхумно доделио Тесли титулу "почасног грађанина планете Земље" као човеку који је осветлио човечанство, а коју ће делегација Форума уручити крајем децембра Музеју Никола Тесла у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КАКАВ СКАНДАЛ НИКИ ХЕЈЛИ: Погледајте шта је написала на израелској ракети намењеној Гази (ФОТО)

КАКАВ СКАНДАЛ НИКИ ХЕЈЛИ: Погледајте шта је написала на израелској ракети намењеној Гази (ФОТО)

ТОКОМ посете израелској северној граници, бивша кандидаткиња за републиканску председничку номинацију Ники Хејли, потписала се на артиљеријску ракету намењену Гази и написала ''Докрајчите их! Америка воли Израел''.

28. 05. 2024. у 22:12

МАКРОН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СА ШОЛЦОМ ЗАТРАЖИО: Дозволите Украјини да гађа циљеве у Русији одакле се врши гранатирање

МАКРОН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СА ШОЛЦОМ ЗАТРАЖИО: Дозволите Украјини да гађа циљеве у Русији одакле се врши гранатирање

ОРУЖАНИМ снагама Украјине треба дозволити да гађају циљеве у Русији, одакле се врши гранатирање, рекао је француски председник Емануел Макрон, а његов говор је емитован на налогу Јелисејске палате на друштвеној мрежи Икс.

28. 05. 2024. у 19:48

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и унуци - Ја сам их отхранила! (ВИДЕО)

МОМАК НА МАТУРУ ДОШАО ОБУЧЕН КАО БАКА: Са њим дошли и "унуци" - "Ја сам их отхранила!" (ВИДЕО)

МОМАК из Бијељине насмејао је регион када је на матурској вечери Пољопривредне и медицинске школе, за разлику од својих вршњака, дошао у нешто необичнијој одећи.

27. 05. 2024. у 09:15

Коментари (0)

ИТАЛИЈА У НЕВЕРИЦИ НА СТАРТУ РОЛАН ГАРОСА: Ево због кога је Јаник Синер стварно оставио девојку (ФОТО)