2.700 ДЕВОЈАКА И ЖЕНА ДОБИЛО ПОМОЋ: Највећи пројекат за заустављање насиља над женама на Западном Балкану и у Турској

В.Ц.С.

17. 08. 2023. у 21:39

ВИШЕ од 2.700 жена и девојака, укључујући и оне из угрожених заједница, добило је психолошку и правну помоћ, а више од 320 жена које су преживеле насиље имало је користи од програма економске реинтеграције. Ово су само неки од резултата највећег пројекта за заустављање насиља над женама на Западном Балкану и у Турској - "Примена норми, промена свести", који се спроводи шест година у седам земаља.

2.700 ДЕВОЈАКА И ЖЕНА ДОБИЛО ПОМОЋ: Највећи пројекат за заустављање насиља над женама на Западном Балкану и у Турској

FOTO: Arhiva novosti


У Србији, фокус пројекта био је на развијању дигиталних алата за пријављивање насиља над женама, промовисање нулте толеранције према овом насиљу у 15 општина у Србији, подршка Центрима за жртве сексуалног насиља у Војводини и залагање за успостављање оваквих центара у Централној и Јужној Србији, као и побољшање доступности услуга у 10 општина у Србији, посебно за жене и девојчице из дискриминисаних група.
Развијена је и мобилна апликација за помоћ женама у ситуацији насиља, затим три протокола за јачање капацитета центара за жртве сексуалног насиља за пружање квалитетне подршке жртвама, а Влада Србије усвојила је три измене: Стратегију за превенцију и борбу против родно заснованог насиља над женама и насиља у породици 2021-2025, Закон о изменама и допунама закона о забрани дискриминације и Закон о родној равноправности.
Више од 160 жена које су преживеле насиље добиле су подршку СОС телефона, 50 Ромкиња које су преживеле насиље у породици, похађале су обуку за стручно усавршавање, а покренуто је опсежно и прво такве врсте мултидисциплинарно истраживање фемицида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ДВА ПРОРОЧАНСТВА КОЈА СУ ЈОЈ ОБЕЛЕЖИЛА ЖИВОТ: Оба су се остварила, а када се сети једног увек се расплаче