КО СУ БИЛИ РОДИТЕЉИ МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ: Отац му је био официр Југословенске краљевске војске

Novosti online

09. 06. 2023. у 18:21

ЈЕДАН од најбољих српских новинара који је, нажалост, преминуо у августу 2021. године Мирослав Лазански у једном интервјуу пре неколико година говорио је о свом пореклу.

КО СУ БИЛИ РОДИТЕЉИ МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ: Отац му је био официр Југословенске краљевске војске

Фото: Новости архива

Наиме, одувек се спекулисало да ли је Лазански пореклом Пољак или Чех, а он је некада давно открио да му је мајка Велинка Српкиња из Високог код Сарајева, а отац Владимир Словенац, официр Југословенске краљевске војске, смер инжењерија.

Добио је име по очевом стрицу, који је био најмлађи пилот Југословенске краљевске авијације. Радослав Живковић, деда са мајчине стране, био је један од бораца на Солунском фронту, а његово име може се пронаћи и у монографији "100 јунака Солунског фронта“.

Лазански је тада рекао да је одувек био фасциниран војском, стратегијама и оружјем, али да, поучен очевим искуством из војске, није желео да студира на Војној академији, него је уписао Правни факултет у Загребу.

Ипак, животни пут га је одвео на сасвим другу страну - новинарску каријеру је започео у омладинском листу „Полет“, у ком је објавио свој први чланак, на тему француске Легије части. 

У Јасеновцу су му убијени деда Михајло Мијо Лазански и његов стриц Мирослав Лазански.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма